sreda, 24. aprila 2024.

Krušik otpušta 73 radnika

Objavljeno: 2. februara 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Krušik, foto: Patak online
Krušik, foto: Patak online

VALJEVO- Krušik otpušta još 73 radnika, tako da je za manje od godinu dana iz Krušika otpušteno više od 140 radnika, navodi Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

Kako navode, među otpuštenim radnicima nalaze se i samohrani roditelji i roditelji dece sa posebnim potrebama, kao i rukovodstva sindikata i pored toga što ove kategorije radnika uživaju posebnu zaštitu i na osnovu zakona i Kolektivnog ugovora Krušika njima ne može da prestane radni odnos kao tehnološkim viškovima, što je dobro poznato i rukovodstvu Krušika.

„Kao razlog za otpuštanje velikog broja radnika navedeno je gašenje pogona „Proizvodnja lovačke municije“, „Proizvodnja kartonske ambalaže“ i zatvaranje „Istraživačko-razvojnog centra“ i to bi bio samo još jedan u nizu nemuštih opravdanja za, u suštini, jedini način za smanjenje troškova koji direktori državnih preduzeća znaju, otpuštanje radnika, da prema navodima Poslodavca holding korporacija Krušik ad Valjevo nije :” uložila velika finasijska sredstva“ kako bi na osnovu : „ nove potencijalne saranje“ otpočela 2023. godine proizvodnju lovačke municije. Slično je i sa Radionicom za izradu kartonske ambalaže. Tek posle otpočinjanja proizvodnje 2023. godine konstatovano je da proizvodna cena kutije po komadu iznosi 4,40 evra, a da ista takva kutija može da se u nabavci kupi za 3.40 evra“, navodi ASNS.

ASNS ukazuje da će svim pravnim, sindikalnim i građanskim sredstvima zaštiti zakonom garantovana prava samohranih roditelja i roditelja dece sa posebnim potrebama, kao i rukovodstvo njihovog sindikata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *