ponedeljak, 22. jula 2024.

Veće cene prasetine i jagnjetine za praznike, ali veća i tražnja

Objavljeno: 30. decembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Kao što se očekivalo, predstojeći novogodišnji i božićni praznici podigli su cenu prasadi i jagnjadi, a uobičajeno, kada su u pitanju ovi praznici, veća je i tražnja za prasećim i jagnjećim mesom.

Prasad se na stočnoj pijaci prodaju po ceni od 250-260, a cena jagnjadi je 300 dinara.

“Skok cena u ovom period godine je uobičajen, u sezoni praznika i slava. Može se očekivati da cena jagnjadi na ovom nivou, ili oko 280 dinara kilogram, ostane do aprila-maja, kada se Đurđevdanom završava sezona krsnih slava, a u tom periodu je uvek veća i potražnja za njima. Pad cene prasetine očekuje nas već od kraja januara, a ako se trend iz ove prenese i na sledeću godinu, ponovo ćemo imati izuzetno niske cene žive stoke u Srbiji”, kaže Radosav Vujić iz Poljoprivredne savetopdavno stručne službe “Valjevo”.

Što se tiče cena u mesarama i marketima, kilogram prasetine se kreće od 450 do 555, dok je kilogram jagnjetine od 650 do 680 dinara.

“U kom pravcu će se dalje odvijati tržište stoke teško je predvideti, jer je naše tržište turbulentno ne godinama, već decenijama. Izvesno, s obzirom da je naše tržište suženo a poslednjih godina je došlo i do male hiperprodukcije jagnjadi pošto domaćinstva  koja su imala po dve do tri krave, sada drže po 15 do 20 ovaca, dalji pad cena će proizvesti i pad stočnog fonda”, smatra Vujić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *