subota, 20. aprila 2024.

Večeras predstava „Ručni rad“

Objavljeno: 1. februara 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Na sceni Centra za kulturu večeras od 20 časova će biti izvedena predstava „Ručni rad“ UK „Vuk Stefanović Karadžić“. Režiju potpisuje Milan Nešković, a igraju Dara Džokić, Isidora Minić i Branka Šelić. Cena ulaznice je 500 dinara.  „Ručni rad” je crno humorna priča francuskog pisca Žan Klod Danoa o položaju žena koje ni ne shvataju da su žrtve svog okruženja (supružnika, ukućana, komšija, ljudi na poslu) i koje su izgubile svaku vrstu empatije prema sopstvenom životu, ali poseduju jako izraženu i iskrenu empatiju prema drugim ženama, što je svojevrstan apsurd. Ovo je priča o samo tri ženska principa, kojih ima koliko i žena na ovoj planeti, ali koja postaju gotovo stereotipi ponašanja.

Prvi princip jeste žena koja prepušta drugima da joj rešavaju sve probleme na koje naiđe, ne iz lenjosti ili nemoći, već iz ubeđenja da ona sama to ne ume, budući da su je muškarci ubedili u sopstvenu nesposobnost.

Drugi princip. Žena kojoj je naizgled sve jasno, koja zrači prezirom prema muškarcima i koja je posvetila svoj život borbi za prava žena, ali svim tim ženama daje potpuno pogrešne i čak besmislene savete i rešenja, jer ni sama ne ume da reši svoje probleme kod kuće, pa izmišlja svoj život superheroine u parku koja radi za dobrobit svih žena, prikrivajući sopstvenu nemoć.

I kao treći pincip imamo nesrećnu ženu koja nikada nije imala nikakav fizički kontakt sa muškarcem, sem rukovanja, koju svi oko nje ubeđuju da je zbog toga blagoslovena, a koja ipak žudi za muškim dodirom, zagrljajem i ljubavlju kao najjednostavnijoj i najlepšoj stvari. Ona toliko javno pati i sažaljeva sebe da je zbog svih tih stvari potuno neprivlačna bilo kom muškarcu koga je ikada upoznala, te se skriva u religioznosti, što je takođe samo fasada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *