sreda, 17. aprila 2024.

Veći porez na imovinu od sledeće godine

Objavljeno: 24. novembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Valjevo, foto: Patak online
Valjevo, foto: Patak online

VALJEVO- U narednoj godini biće povećan porez na imovinu u pojedinim zonama, dok će u nekim zonama građani plaćati isto kao i do sada. Za stanove u prve tri zone je povećan porez, a za kuće u svim zonama. Više će sledeće godine plaćati i oni koji imaju u vlasništvu poslovni prostor.

Odluku o većim cenama poreza na imovinu su doneli članovi Gradskog veća, a na narednoj sednici o tom predlogu će se izjasniti i odbornici lokalnog parlamenta.

Stanovi

U prvoj zoni iznos je veći u odnosu na prošlu godinu za 1,83 %. U drugoj zoni došlo je do povećanja tržišne cene za 3 %, a u trećoj iznos je veći za 2,17 %. U četvrtoj i petoj zoni nije bilo prometa nepokretnosti, pa će osnovica na porez na imovinu biti kao i prethodne godine, odnosno od 2013. godine porez je ostao isti.

Kuće

U prvoj zoni je došlo do povećanja tržišne cene za 1,72 %, u drugoj za 3, 04 %, trećoj za 1,35%, u četvrtoj za 1,23 % i u petoj zoni došlo je do povećanja tržišne cene za 1,56 %.

Poslovni prostor

Kod poslovnog prostora kod fizičkih lica u prvoj zoni, došlo je do povećanja cene za 1,78 %. Kod pravnih lica će doći do povećanja poreza za 1,78 %. U drugoj zoni, kod fizičkih lica došlo je do povećanja cene poreza za 2,65 %. Kod pravnih lica će doći do povećanja za 2,65 %. U trećoj zoni nije bilo najmanje tri prometa nepokretnosti. Porez ostaje isti kao i 2022. godine, dok će kod poslovnog prostora za pravna lica doći do povećanja cene za 3.46 %. U četvrtoj i petoj zoni nije bilo prometa nepokretnosti.

Garaže

Kod garaža je došlo do povećanja tržišne cene nepokretnosti u prvoj zoni za 1,27 %, ali će prilikom utvrđivanja poreza na imovinu porez ostati isti, jer se umanjuje za 1 % po osnovu amortizacije. U drugoj, trećoj, četvrtoj i petoj zoni nije bilo najmanje tri prometa nepokretnosti pa porez ostaje isti.

Građevinsko zemljište

Kod građevinskog zemljišta u prvoj zoni nije bilo prometa nepokretnosti, pa se primenjuje ista osnova kao i prethodne godine, a u dugoj zoni je došlo do povećanja cene za 3,46 %. U trećoj je došlo do povećanja cene za 2,33 %, u četvrtoj za 0,74 %, dok u petoj nije bilo najmanje tri prometa nepokretnosti pa porez ostaje isti.

Poljoprivredno zemljište

Kod poljoprivrednog zemljišta nije bilo prometa nepokretnosti za prve dve zone. U trećoj zoni došlo je do povećanja cene za 0,20 %, u četvrtoj za 3,67 %, u petoj za 2,35 %.

Šumsko zemljište

U prve četiri zone nije bilo najmanje tri prometa nepokretnosti, a u petoj zoni je utvrđena veća tržišna cena za 3, 07 %.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *