ponedeljak, 24. juna 2024.

Veliki broj posetilaca na Čvarkijadi

Objavljeno: 18. oktobra 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Na keju Kolubare u centru Valjeva danas se održava Festival duvan čvaraka, koji je privukao na hiljde posetilaca iz Kolubarskog okruga i okolnih gradova. Svi na licu mesta mogu da vide kako se prave, na daleko čuveni, valjevski duvan čvarci. Vredni mesari, pored svojih oranija, spremaju ovaj specijalitet, koji se tokom dana može kupiti po najvišoj ceni od 1.000 dinara za kilogram. Na 10. Festivalu duvan čvaraka najveću pažnju posetilaca je privukao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je zajedno sa ministrom Aleksandrom Antićem obišao sve štandove i probao ovaj valjevski valjevski specijalitet.

„ Ovde sam došao u privatnu posetu. Ovako nešto nisam video nigde u svetu, putovao sam u mnoge zemlje, ali osim naših ljudi u inostranstvo koji prodaju duvan čvarke, nisam video da se prave u bilo kojoj drugoj zemlji. Čvarci u mojoj Žirtorođi su slučni valjevskim, ali nemaju isti naziv. Ovakve manifestacije, poput Čvarkijade, bi trebalo da se neguju i razvijaju, jer daju veliki doprinos turizmu i ovde sam sreo mnoge ljude koji nisu iz Valjeva“, rekao je ministar Dačić. Očevici su bili svedoci zagrljalja i srdačnog pozdrava dvojice bivših ministara unutrašnjih polova Ivice Dačića i Dušana Mihajlovića, koji su se slučajno sreli na ovoj manifestaciji.

Na ovogodišnjoj Čvarkijadi potpaljeno je oko 50 oranija. Na štandu Poljoprivredne škole iz Valjeva đaci su na licu mesta spremali čvarke. „ Prvo stavimo masno tkivo, dospemo vodi i nakon toga se sve to meša. Nema nikakve tajne u pravljenju duvan čvaraka, već se za razliku od drugih kuvaju duže“, kaže učenik drugog razreda te škole Marko Spasić.

Organizatori se nadaju da će ovu manifestaciju do kraja dana posetiti 30.000 ljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *