nedelja, 16. juna 2024.

Viši sud u Valjevu bi poništio i presude iz Nirnberga

Objavljeno: 30. juna 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Viši sud u Valjevu usvojio je zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića prenebregavši činjenicu da se radi o osobi koju je relevantni organ vlasti proglasio ratnim zločincem, čime je taj sud povredio odredbe Zakona o rehabilitaciji primenivši ih u situaciji kada nema mesta njihovoj primeni, piše “Politika”.

Odluka Višeg suda u Valjevu da rehabilituje Kalabića doneta je uz bitnu povredu Zakona o parničnom postupku, zasnovana je na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju na koje je pogrešno primenjeno materijalno pravo, odnosno odredbe Zakona o rehabilitaciji, stoji, između ostalog, u žalbi Višeg tužilaštva. U obraćanju Apelacionom sudu, viši javni tužilac ističe da je neosnovano primenjivati današnje standarde ljudskih prava na vreme i okolnosti od pre 70 godina.

Podsećamo, u rešenju o rehabilitaciji, ispisanom na 36 stranica, navodi se da se ništavim smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata (mart–septembar 1945), kao i četiri odluke Zemaljske komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača (april–oktobar 1945), koje se odnose na Nikolu Kalabića. Ništavim se smatra i rešenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946. godine, kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina.

Ništave su i sve pravne posledice ovih odluka, konstatovano je u rešenju postupajućeg sudije Dragana Obradovića i navedeno da se Nikola Kalabić smatra neosuđivanim.

Jedan komentar na “Viši sud u Valjevu bi poništio i presude iz Nirnberga

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *