utorak, 28. maja 2024.

Visoka delegacija, na čelu sa Nikolićem, danas u Valjevu

Objavljeno: 30. oktobra 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće danas svečanom programu obeležavanja stogodišnjice Valjevske bolnice. Pored njega u Valjevo dolaze patrijarh Irinije, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić, kao i brojni ambasadori zemalja čije su misije u Prvom svetskom ratu imale svoje misije u Valjevu. Predsednik Tomislav Nikolić će u 15.20 časova položiti venac na Spomen groblje iz Prvog svetskog rata. Kako je najavljeno, on će prisustvovati otvoranju izložbe „Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914-1915“, autora Velibora Vidića, u Istorijskom arhivu Valjeva. Otvaranje izložbe je najavljeno za 16.30 časova.

Posle Istorijskog arhiva, predsednik Srbije u 18 časova odlazi u Centar za kulturu gde će otvoriti međunarodni skup posvećen valjevskoj bolnici i prisustvovati predstavi „Valjevska bolnica“, koju će izvesti kruševačko pozorište.

Sutra u svečanoj sali Valjevske gimnazije u 10 časova strani i domaći naučnici i istraživači izložiće više od 20 referata koji se odnose na Prvi svetski rat, ulogu koju je u njemu imala Valjevska bolnica, kao i na njen značaj u istoriji srpskog saniteta. Biće prikazan dokumentarni film o škotskoj ženskoj bolnici u Valjevu i dokumentarni filma Slobodana Rakovića „Valjevska bolnica 1914-1915″.

Procenjuje se da je od oktobra 1914. do maja 1915. godine epidemija pegavog tifusa u Valjevu odnela više od 7.500 života.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *