subota, 20. aprila 2024.

Vrhovni kasacioni sud na strani uzbunjivača Vladimira Pantića

Objavljeno: 21. avgusta 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Vrhovni kasacioni sud u Beogradu ukinio je presude Višeg suda u Valjevu i Apelacionog suda u Beogradu koji su odbili tužbu zaposlenog u Gradskoj upravi Vladimira Pantića protiv Grada Valjeva u vezi sa uzbunjivanjem. Novo ročište je zakazano za 10. septembar pred Višim sudom u Valjevu.

„Ovi sudovi su smatrali da moja tužba nije blagovremena, te mi nisu dali priliku da dokažem da sam nezakonito premešten sa svog radnog mesta. Vrhovni kasacioni sud je ispravio grešku te naredio da se suđenje ima nastaviti u septembru 2019. godine. Ovo je prvi sudski predmet povodom uzbunjivanja o kojem je odlučivao Vrhovni kasacioni sud u postupku revizije“, navodi u saopštenju za javnost uzbunjivač Pantić, koji je u Gradskoj upravi radio na izdavanju građevinskih dozvola sve dok nije odbio da mimo zakona odobri dozvole privatnim investitorima.

Vladimir Pantić je svojim rukovodiocima ukazao na nezakonitosti prilikom izdavanja građevinskih dozvola, upotrebnih dozvola i drugih odobrenja za investitore. Na taj način su, kako je upozoravao uzbunjivač, pojedini investitori dolazili do stambenog ili poslovnog prostora uz manje troškove.

Ubrzo nakon ukazivanja na nezakonitosti uzbunjivač Pantić je, kako tvrdi, počeo da trpi pritiske od svojih šefova, pa čak i pretnje da će snositi posledice ukoliko ne izradi nezakonite akte i ne udovolji zahtevima određenih investitora. Dan pošto je firmama „Gorenje“ i „Gejt“ odbio da mimo propisa izda građevinske dozvole i sačinio rešenja o odbacivanju njihovih zahteva, uručeno mu je rešenje o premeštaju.

„Neposlušni“ uzbunjivač sklonjen je sa mesta na kojem je imao uvid u dokumentaciju o građevinskim dozvolama na posao u Odsek za vanredne situacije i poslove odbrane, koji je u drugoj zgradi. Posle Pantićevog premeštaja pomenuti investitori su dobili dozvole iako je građevinska inspekcija utvrdila da su oni već otpočeli gradnju i da shodno tome uslovi za izdavanje građevinskih dozvola nisu bili ispunjeni.

Pantića pred sudom zastupa advokatski tim „Pištaljke“, a kako je navedeno na njihovom sajtu,  ovom odlukom Vrhovnog suda uzbunjivač će imati novu šansu da pred Višim sudom u Valjevu iznese navode o pretrpljenim štetnim radnjama zbog uzbunjivanja.  Kako je navedeno, Viši sud u Valjevu prethodno je odbio Pantićevu tužbu u kojoj se pozvao na Zakon o zaštiti uzbunjivača zbog neblagovremenosti. Apelacioni sud u Beogradu je potvrdio odbijajuće rešenje Višeg suda, ali takođe neosnovano, navodi se u rešenju Vrhovnog kasacionog suda.

„Naime, ’štetnu radnju’ ne predstavlja samo prva radnja poslodavca (rešenje o raspoređivanju), već i akt kojim ona nije sankcionisana“, navelo je veće kojem je predsedavao Predrag Trifunović.

Nedavno je, zahvaljujući advokatima „Pištaljke“ doneta još jedna presuda u korist ovog uzbunjivača, tako što je Upravni sud poništio rešenje o njegovom premeštaju na drugo radno mesto, navedeno je na sajtu „Pištaljke“.

Foto: Vrhovni kasacioni sud

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *