utorak, 5. marta 2024.

Vrućina smanjila prinos maline

Objavljeno: 9. jula 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Prinos i kvalitet maline u valjevskom kraju opadaju kako odmiče berba “crvenog zlata”, upozopravaju iz Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi.

Prema rečima Jovana Milinkoviča, prinosi su trenutno čak ispod pedest posto od očekivanog roda koji je uobičajen za Srbiju.

“Nismo zadovoljni trenutnim kvalitetom maline, a bojim se da u narednom periodu kvalitet neće biti onaj koji su očekivali otkupljivači i hladnjačari. Tome malo doprinose vremenske prilike jer imamo dosta visoke temperature u berbi, a najavaljeno osveženje nadamo se da će popraviti kvalitet maline. Sve temperature preko 30 stepeni Celzijusa bitno utiču na kvalitet i plodovi ostaju sitni i od njih ne može se dobiti toliko traženi i željeni rolend”, kaže Milinković.

Hladne noći mogu malo da kompenzuju visoke temperature tokom dana, međutim i u toku noći temperature su bile preko 20 stepeni što uopšte nije poželjno za maline.

“U ovim situacijama proizvođači mogu malinjake da poprskaju aminokiselinama kako bi malina što lakše prevazišla stresni period. Tu ipak bez kiše nećemo moći mnogo da učinimo”, zaključuje Jovan Milinković iz PSSS “Valjevo”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *