četvrtak, 18. aprila 2024.

Vukova nagrada dodeljena valjevskoj biblioteci

Objavljeno: 23. februara 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Grad Valjevo
Foto: Grad Valjevo

VALJEVO- Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” dobitnik je Izuzetne Vukove nagrade za 2023. godinu. Vukovu nagradu dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru.

Direktorki Matične biblioteke Violeti Milošević nagrada je uručena na tradicionalnoj svečanosti u Predsedništvu Srbije.

U obrazloženju žirija se navodi da je Matična biblioteka u Valjevu nagrađena Izuzetnom Vukovom nagradom kao jedna od ustanova sa najdužim trajanjem u Srbiji, osnovanoj pre 155 godina i da je po svom programu postala uzor drugim bibliotekama u Srbiji.

”Stavljajući knjigu i čitanje u prvi plan, ona je svakom korisniku omogućila da biblioteku doživljava kao svoj dom i mesto gde može potražiti odgovor za svaku svoju upitanost. Postala je tako oslonac za svakog Valjevca. Knjižni fond biblioteke se redovno obnavlja, a broj čitalaca se stalno uvećava“, navodi se između ostalog u obrazloženju žirija.

Na tradicionalnoj svečanosti povodom uručenja 60. Vukove nagrade državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović istakao je da ta nagrada, jedna od najznačajnijih u oblasti kulture i obrazovanja u našem narodu, već šest decenija daje snažan doprinos očuvanju i promociji ključnih društvenih vrednosti.

Foto: Grad Valjevo

Prema njegovim rečima, okosnica čitavog života Vuka Karadžića bila je prosvetiteljski rad na širenju pismenosti, kulture i obrazovanja i stoga nagrada koja nosi njegovo ime ima posebnu težinu i značaj, ne samo za kulturnu zajednicu, već i društvo u celini.

„Čuvajući sećanje na reformatora srpskog jezika i ćiriličnog pisma, na jedinstvenu ličnost koja je zapisivanjem usmenog stvaralaštva sačuvala narodnu književnost i predstavila je Evropi, Vukova nagrada je za njene dobitnike u isto vreme velika čast i još veći motiv da slede put velikana naše istorije. Taj put nije bio omeđen i prekriven isključivo šarolikim poljima nauke i kulture, već i delima istinskog patriote koji je svoju zemlju i svoj narod predstavljao na način koji i danas zavređuje duboko poštovanje“, ukazao je Ivanović.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Živorad Ajdačić, Zoran Gutović, dr Uroš Dojčinović, dr Predrag Marković, Bora Dugić, Selimir Radulović, dr Elizabeta Ristanović i slikar Radovan Trnavac Mića. Žirijem je predsedavao dr Darko Tanasković, objavljeno je na sajtu grada Valjeva.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *