subota, 20. jula 2024.

Za branu „Rovni“ 50 miliona dinara iz državne kase

Objavljeno: 24. aprila 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obezbediće 50 miliona dinara za branu i akumulaciju „Stubo Rovni“. Kako je najavila ministarka Zorana Mihajlović, taj novac je namenjen za izradu projektno-tehničke dokumentacije za završetak izgradnje višenamenskog hidrosistema „Stubo-Rovni“.

„Raspisaćemo javni poziv da se taj projekat uradi tokom ove godine. Takođe, u ovoj godini će cela Vlada, zato što to ne može samo jedno ministarstvo, razgovarati na koji način ćemo nastaviti dalja ulaganje zbog toga što nije potreban mali novac. Kancelarija za javna ulaganja je obezbedila 6,5 milona evra za dva cevovoda, a vodom iz akumulacije ’Rovni’ će se snabdevati i Ljig. Za tri godine ćemo završiti branu i sistem će biti pušten u rad“, rekla je ministarka Mihajlović tokom obraćanja valjevskim novinarima.

Da bi brana bila u funkciji, prema procenama, potrebno je još oko 20 miliona evra, a do sada je u branu, čija izgradnja traje pune tri decenije, država uložila preko 80 miliona evra.

„Akumulacija jeste strateški važno pitanje, jer kada govorimo o vodosnabdevanju Srbije, mislim da je to najvažnija stvar za budućnost za narednih 20, 30 i više godna o čemu kao država moramo da vodimo računa“, rekla je ministarka Mihajlović prilikom obilaska brane i akumulacije „Stubo-Rovni“.

Izgradnja tog regionalnog sistema za vodosnabdevanje trebalo bi da dugoročno reši problem vodosnabdevanja naselja od Valjeva do Lazarevca, odnosno za više od 200.000 stanovnika.

foto: Željko Bošković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *