utorak, 21. maja 2024.

Za Časni krst plivaće samo pet učesnika

Objavljeno: 13. januara 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Ove godine na Bogojavljenje  za Časni krst na reci Gradac kod Berkove brane plivaće samo pet učesnika! Ova odluka je doneta iz bezbednosnih razloga zbog velike količine mulja u reci Gradac kod brane. Plivanje za Časni krst biće organizovano 19. januara u podne. Za razliku od proteklih godina kada je na Bogojavljenje plivalo i preko 40 hrabrih devojaka i mladića ove godine će, prema najavi organizatora, biti samo njih pet. Plivanje će biti moguće u jednom delu reke uz sam splav.

Na Bogojavljenje, pre plivanja za Časni krst, će u svim hramovima u Valjevu biti služene liturgije. Litija od kružnog toka u Gradcu do brane krenuće u 11:30 časova, nakon čega sledi kulturno – umetnički program i plivanje za krst. Pre organizovanog plivanja na Gradcu, nakon velikog osvećenja vode tradiconalno sa belog mermernog mosta u reku Kolubaru biće spušten ledeni krst.

Plivanje za Časni Bogojavljenski krst u Valjevu je prvi put organizovano 2010. i iz godine u godinu ova kulturno – duhovna manifestacija je sve prepoznatljivija kako u Valjevu tako i šire, a u naš grad taj dan dolaze i brojni gosti sa strane. Najviše učesnika u Valjevu plivalo je 2014. godine i to njih preko 50.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *