ponedeljak, 20. maja 2024.

Doček Srpske nove godine

Objavljeno: 13. januara 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U mnogim domovima i valjevskim restoranima večeras će biti dočekana Srpska nova godina, koja obeležava početak nove godine po Julijanskom kalendaru. U Valjevu, već godinama, nema organizovanog dočeka Srpske nove godine na otvorenom, dok će ulaz u mnogim restoranima i kafićima za večerašnju proslavu biti besplatan, mada ima i onih koji će svečanu novogodišnju večeru naplaćivati.

Od opština u Kolubarskom okrugu doček Srpske nove godine proteklih godina je jedino organizovan u Mionici, ali je i ta opština odustala od dočeka zbog hladnog talasa i velikog broja obolelih od gripa.

Stara Nova godina ili pravoslavna Nova godina (Srpska Nova godina) je neformalni tradicionalni pravoslavni praznik, slavi se kao početak nove godine po Julijanskom kalendaru. U 20. i 21. veku, Srpska Nova godina pada 14. januara, budući da 13 dana zaostaje za Novom godinom po Gregorijanskom kalendaru. U Srbiji stara Nova godina najčešće se naziva Srpska Nova godina, a ponekad i pravoslavna Nova godina ili Julijanska Nova godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *