četvrtak, 25. jula 2024.

Za izgradnju novog mosta neophodna pomoć

Objavljeno: 22. januara 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA – Ni nakon pet meseci od rušenja konstrukcija mosta, koji se krajem jula prošle godine srušio u Kolubaru, on nije izvučen iz rečnog korita.

Po rečima predsednika mioničke opštine Bobana Jankovića, reka Kolubara je u nadležnosti “Srbijavoda“ i kako bi rešili ovaj problem lokalna samouprava je slala dopise na adrese nekoliko ministarstava, ali tek nakon što su se obratili Predsedništvu Srbije usledila je njihova reakcija. Janković kaže da su dobili čvrsto obećanje Ministarstva odbrane da će Vojska Srbije ukloniti postojeću konstrukciju mosta i postaviti privremeni prelaz preko reke.

Do rušenja “Plavog mosta“, koji je pre 15 godina premostio Kolubaru, između Lukavca i Šušeoke, došlo je 28. jula prošle godine, prilikom prelaska teretnog kamiona,  kada je čelična konstrukcija praktično skliznula sa betonskih stubova na kojima je stajala, nakon čeka se most prelomio. Kamion, natovaren drvnom građom i kamionskim gumama, takođe se našao u vodi, a na svu sreću niko nije povre|en.

“Očekujemo da od Ministarstva odbrane dobijemo alternativni prelaz i da će “Srbijavode“ u veoma kratkom roku očistiti rečno korito. Izgradnja novog mosta košta između 70 i 80 miliona dinara, uz to neophodno je prikupiti lokacijske, vodne dozvole i dozvole za izgradnju. Mi smo mala lokalna samouprava, koja spade u četvrtu grupu po razvijenosti i nemamo taj novac. Za sredstva za izgradnju konkurisaćemo kod Kancelarije za izgradnju, ministarstva građevine ili kod neke nevladine organizacije. Ono što smo mi uradili je projekat mosta, koji je u završnoj fazi. Uradićemo veći i boqi most, a kako su projektanti rekli biće ostavljene postojeće stope, što će znatno pojeftiniti radove. Novi most biće širok šest metara tako da će na njemu moći da se mimoilaze i kamioni”, rekao je Boban Janković.

Okolnosti pod kojima je most završio u reci još uvek se ispituju. U Osnovnom javnom tužilaštvu u Mionici kažu da je u toku postupak saslušanja svedoka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *