subota, 13. jula 2024.

Za Narodnu kuhinju 11,7 miliona dinara

Objavljeno: 4. maja 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-Iz gradske kase je ove godine za rad Narodne kuhinje izdvojene 11.7 miliona dinara, kao i lane.To je dovoljno novca za spremanje obroka za 500 najugroženijih građana Valjeva. Obroci se pripremaju u centralnoj kuhinji Predškolske ustanove „Milica Nožica“.

 

„ Mislim da su sredstva koja Grad izdvaja za finansiranje Narodne kuhiwe prava mera i dovoljna, ne daju nam komoditet, ali za razliku od nekih kuhinja u Srbiji koje nemaju dovoljno sredstava, drugačije su organizovane i mimo Crvenog krsta, sa lošim obrocima na koje se korisnici žale, mi tokom cele godine, i leti i zimi, postižemo i redovnost i kvalitet. Sve vreme insistiramo da obroci budu raznovrsni, kalorični i ukusni. U toku posta i za verske praznike pripremamo posna jela. Za vikend, petkom i uoči državnih praznika delimo mesne nareske ili gotova kuvana jela“, kaže sekretar Crvenog krsta Miroslav Đukić.

Od 500 obroka, koje dnevno podeli valjevski Crveni krst, oko 100 obroka je namenjeno deci! Sekretar Crvenog krsta Miroslav Đukić kaže  da među korisnicima Narodne kuhinje ima više od 50 mališana mlađih od 12 godina, što je poražavajuće. On kaže da im taj obrok pomaže tek toliko da ne budu gladni.

Realne potrebe za obrocima iz Narodne kuhinje daleko veće od sadašnjih 500 obroka, a situacija je naročito teška situacija u valjevskim selima, gde je veliki broj staračkih domaćinstava. Među decom, kojoj se deli čak petina pripremljenih obroka, je najviše dece samohranih roditelja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *