sreda, 24. aprila 2024.

Za nove mašince i trgovce u Valjevu obezbeđen posao

Objavljeno: 23. maja 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VALJEVO – Budući mašinci i trgovci u Valjevu, kao i konobari i kuvari u Mionici, koji u srednju školu kreću 1. septembra, nakon završetka školovanja imaće obezbeđen posao, pošto su njihova zanimanja označena kao dualno obrazovanje.

Kako je saopštila načelnica Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug Zorica Jocić, u izradi ovogodišnjeg plana upisa u srednje škole aktivno su učestvovala Nacionalna služba za zapošljavanje i privrednici koji su prihvatili da deca na određenim smerovima kod njih prođu stručnu praksu i nakon diplomiranja dobiju posao.

– Reč je o vojnoj fabrici “Krušik” u kojoj će i nova generacija učenika Tehničke škole na smeru operater mašinske obrade imati stručnu praksu, a najveća valjevska fabrika će i zaposliti najboljih deset đaka. Tehnička škola je takođe sklopila još nekoliko ugovora sa privatnim firmama u kojima će njihovi đaci obavljati praksu. Dualno obrazovanje će se primeniti i za odeljenje trgovaca u Ekonomskoj školi, njih 30 će praksu obavljati u trgovinskoj kompaniji “Europrom” koja će im nakon završetka školovanja obezbediti i posao – kaže načelnica.

Po njenim rečima, dualno obrazovanje će se sprovoditi i u Ekonomskoj školi u Mionici na predlog tamošnje opštinske vlasti, s obzirom da je planirano zapošljavanje budućih konobara i kuvara u Banji Vrujci.

– Prilikom izrade plana upisa pratilo se tržište rada, išlo na razvoj zanata sa akcentom da se budući srednjoškolci školuju za zanimanja u kojima ima posla sa tim stepenom stručne spreme – objašnjava Zorica Jocić.

Inače, na području cele Školske uprave osmi razred završava 4.510 učenika, dok je u srednjim školama na raspolaganju 4.710 slobodnih mesta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *