utorak, 21. maja 2024.

Za pet godina izrečeno više od 2.000 hitnih mera zbog porodičnog nasilja

Objavljeno: 25. decembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Ilustracija, foto: Patak online
Ilustracija, foto: Patak online

VALJEVO- Nasilje u porodici je problem sa kojim se neretko susreću mnogi. Podaci Policijske uprave u Valjevu pokazuju da je u proteklih pet godina na području Kolubarskog okruga izrečeno više od 2.000 hitnih mera.

„Po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, na području Policijske uprave Valjevo, od januara 2019. do kraja novembra ove godine, izrečeno je ukupno 2.007 hitnih mera, od kojih 1.345 hitnih mera zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj i 662 hitne mere privremeno udaljenje učinioca iz stana. U ovom periodu, na području Policijske uprave Valjevo nadležnim tužilaštvima podnete su 83 krivične prijave za krivično delo nasilje u porodici“, navedeno je u odgovoru dostavljenom portalu Patak online.

Valjevo, foto: Patak online

Podaci Policijske uprave Valjevo pokazuju da porodično nasilje najčešće čini suprug.

„Nasilje u porodici je veliki društveni problem, za nasilnika ne postoji opravdanje i svako ko učini porodično nasilje biće sankcionisan. Apelujemo prvenstveno na sve koji trpe nasilje, ali i na one koji imaju saznanja o tome da prijave policijskoj upravi, policijskoj stanici ili na brojeve telefona 0800 100 600 i 192, koji su danonoćno dostupni“, navode u Policijskoj upravi Valjevo.

Policijska uprava u Valjevu, foto: Patak online

Iako više nije tabu tema, iako su se mnoge žrtve osnažile i prijavile nasilje, još uvek nije onih zanemarljiv  koji svoju „muku“ zadrže i dalje iza svoja „četiri zida“. Zbog toga je veoma važno da se žrtve porodičnog nasilja osnaže i da shvate da nisu same u toj borbi.

Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: „Reci ne nasilju“ koji je finansiran iz budžeta grada Valjeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *