nedelja, 26. maja 2024.

Za pet godina poginulo 18 traktorista i putnika

Objavljeno: 15. marta 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Upravljanje traktorom pod dejstvom alkohola, tehnička neispravnost vozila i vožnja ili preduzimanje određenih radnji koje zbog konfiguracije terena često nisu moguće, najčešći su uzroci stradanja traktorista.

Načelnik saobraćajne policije Predrag Radosavljević kaže da je u periodu od 2018. do 2022. godine u Kolubarskom okrugu poginulo je 18 vozača i putnika na traktoru.

Od ukupnog broja poginulih osam traktorista je izgubilo život u saobraćajnim nezgodama koje su se dogodile na lokalnim putevima, a u kojima su učestvovali vozači traktora i poljoprivrednih mašina, dok je 10 vozača i putnika na traktoru poginulo van puta, odnosno prilikom izvođenja poqoprivrednih radova ili u šumi.

Najmlađi nastradali imao je samo 10 godina, a najstariji 94 godine.

Predrag Radosavljević, foto: Patak online

Statistika pokazuje da je „najkritičniji mesec“ za trakoriste oktobar, u kojem je nastradalo najviše traktorista.

U policiji kažu da je veoma važno da se preventivno utiče na svest vozača traktora, da se radi na njihovoj edukujaciji, ali je važno i prisustvo saobraćajne policije na terenu u jeku poljoprivrednih radova, čiji zadatak je kontrola da li vozači traktora imaju odgovarajuću vozačku dozvolu, da li voze pod dejstvom alkohola i da loi imaju ispravnu saobraćajnu signalizaciju.

Po rečima načelnika Odeljenja saobraćajne policije Policijske uprave Valjevo, pokazalo se da su svetlosna signalizacija i nekorišćenje žute rotacije, koja ih bar u mraku čini  uočljivim, česti uzročnici teških saobraćajnih nezgoda. To je naročito izraženo u večernjim i noćnim satima, kada vozači traktora neosvetljeni izlaze na put, gde dolazi do naletanja drugih vozila na traktore i poljoprivredne mašine.

D.D.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *