utorak, 21. maja 2024.

Za rekonstrukcija kotlarnice u kasarni izdvojeno oko 25 miliona dinara

Objavljeno: 28. aprila 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Grad Valjevo je dobio 25.158.000 dinara za zamenu i rekonstrukciju kotlarnice u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“, u okviru ovogodišnjeg konkursa koje je sprovelo Ministarstvo zaštite životne sredine. Ovo je još jedan u nizu koraka koje gradsko rukovodstvo, uz podršku Vlade Srbije, preduzima na rešavanju problema aerozagađenja u Valjevu, ali i unapređenju života svih građana Valjeva, saopšteno je iz Gradske uprave.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je u Beogradu potpisala ugovor sa gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem o subvencionisanju ovog projekta, koji je izuzetno značajan za grad Valjevo, jer se kasarna nalazi u samom centru grada i sada će preći na daljinski sistem grejanja.

„Zahvalni smo Ministarstvu i ministarki, što nam pomažu da već treću godinu zaredom sprovodimo mnogo važnih projekata koji se odnose na smanjenje zagađenja vazduha u našem gradu. Više od 200 miliona dinara smo uložili u poslednje dve godine, od rekonstrukcije kotla u Gradskoj toplani, prelaska sa mazuta na komprimovani gas, preko proširenja toplovodne mreže i priključenja javnih ustanova, Zavoda za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Istorijskog arhiva, do konkursa koji se odnose na zamenu kotlova u individualnim ložištima. Nama je značajno da ugasimo sve kotlarnice koje koriste fosilna goriva i da pređemo na ekološki prihvatljive energente“, rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Irena Vujović i Lazar Gojković, foto: Grad Valjevo

Ministarstvo zaštite životne sredine i ove godine s ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha, sprovodi značajne projekte u mnogim gradovima i opštinama širom Srbije.

„Posebno bih skrenula pažnju da ćemo velike projekte raditi u gradovima koji beleže prekoračenje propisane granične vrednosti zagađujućih materija u vazduhu. Tako, na primer, u Valjevu subvencionišemo zamenu i rekonstrukciju kotlarnice u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“, u Nišu konverziju energenta u kotlarnici Univerziteta, u Užicu izgradnju gasne kontejnerske kotlarnice u Narodnom pozorištu. Meni je posebno drago što kotlarnice menjamo i u velikom broju škola, vrtića, domova zdravlja širom naše zemlje, što će najmlađim i najstarijim sugrađanima doneti i bolje grejanje i čistiji vazduh“, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je ugovore sa predstavnicima 27 jedinica lokalne samouprave za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama i 19 jedinica lokalne samouprave za zamenu individualnih ložišta.

S ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha, Ministarstvo za zaštitu životne sredine je ove godine opredelilo 220 miliona dinara za sufinansiranje zamene kotlova u javnim ustanovama i 170 miliona dinara za sufinansiranje zamene individualnih ložišta.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *