ponedeljak, 27. maja 2024.

Za sedam meseci u saobraćajnim nezgodama stradalo devet osoba

Objavljeno: 11. avgusta 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Patak online
Foto: Patak online

VALJEVO- U prvih sedam meseci ove godine na putevima u Kolubarskom okrugu dogodilo se 426 saobraćajnih nezgoda, što je prema podacima Policijske uprave Valjevo, za gotovo šest odsto manje nego u istom periodu prošle godine, ali je broj nastradalih veći nego lane.

Neslavno prvo mesto drži Valjevo gde se na teritoriji ovog grada u periodu od januara do kraja jula dogodilo 248 saobraćajnih nezgoda, sledi Ub sa 75, Lajkovac 43, u Ljigu ih je bilo 27, Mionici 22, a u Osečini 11.

Statistika pokazuje da je u ovim saobraćajnim nezgodama od početka godine život izgubilo devet osoba, odnosno šest više nego u istom periodu 2021. godine, teže je povređeno 49 osoba ili 12 manje nego za sedam meseci prošle godine, dok je lakše povrede zadobilo 241 lice, odnosno 28 manje nego u istom periodu 2021.

Četvrtina vozača, koji su izazvali saobraćajku, je bila pod dejstvom alkohola

U ovoj godini poginulo je šest vozača putničkih vozila, jedan putnik u putničkom vozilu i po jedan pešak i vozač bicikla.

“Najčešći uzroci ovih saobraćajnih nezgoda bili su neprilagođena brzina, nepropisno izvođenje radova vozilom, vožnja pod dejstvo alkohola i neustupanje prvenstva prolaza. Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, za sedam meseci na području Kolubarskog okruga, četvrtina vozača ili njih 103 izazvali su saobraćajne nezgode pod dejstvom alkohola. U jednoj saobraćajnoj nezgodi, u kojoj je poginuo vozač, na obdukciji je utvrđeno da je imao 2,14 promila alkohola u krvi“, kaže Predrag Radosavljević, načelnik Odeljenja saobraćajne policije Policijske uprave Valjevo.

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci, saobraćajna policija je u redovnim kontrolama, od januara do kraja jula, iz saobraćaja isključila 1.279 vozača, od toga u Valjevu 579, Ljigu 253, Ubu 194, Lajkovcu 110, Mionica 69 i Osečini 74.

Za proteklih sedam meseci, kažnjeno je i 4.539 vozača ili putnika zbog nevezivanja pojasa, dok je 838 vozača zatečeno sa mobilnim telefonom u toku vožnje. Uz to 1.964 vozača na valjevskim saobraćajnicama je prekoračilo dozvoljenu brzinu kretanja, Ljigu preko 1.300, na Ubu preko 900, na području Lajkovca njih 953, Mionici 703, a najmanje u osečanskoj opštini svega 16.

“Apelujemo na vozače da poštuju ograničenje brzine kretanja, da koriste sigurnosni pojas, da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, kao i da ne koriste mobilni telefon na nepropisan način. Takođe, podsećamo sve učesnike u saobraćaju da striktno poštuju saobraćajne propise, jer na taj način čuvaju svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju“, ističe načelnik Odeljenja saobraćajne policije u Valjevu.

U cilju što veće bezbednosti učesnika u saobraćaju, saobraćajna policija osim svakodnevnih redovnih kontrola, sprovela je i 27 regionalnih, 21 međuregionalnu, pet centralnih i šest međunarodnih akcija u saradnji sa Evropskom mrežom saobraćajne policije, koje su bile usmerene na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja koji su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda. U ovim kontrolama, otkriveno je i sankcionisano više od 21.200 prekršaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *