ponedeljak, 26. februara 2024.

Za vikend pregledano oko 370 građana u Kolubarskom okrugu

Objavljeno: 6. novembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Dom zdravlja Valjevo
Foto: Dom zdravlja Valjevo

VALJEVO- Proteklog vikenda organizovani su preventivni pregledi pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, koji su bili namenjeni prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. I ovog puta je odziv građana bio veliki.

Za dva dana u Domu zdravlja Valjevo obavljeno je 250 pregleda, uz merenje krvnog pritiska i EKG snimak, i urađene 202 analize nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi. Uz preglede specijalista opšte medicine, značajan broj građana prošao je i preglede internista Opšte bolnice Valjevo. Usled velikog interesovanja, za 80 ljudi su internistički pregledi pomereni za 18. novembar od 8 časova u Domu zdravlja.

Foto: Dom zdravlja Valjevo

Na području Kolubarskog okruga obavljeno je 372 pregleda i urađeno 313 laboratorijskih analiza.

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji i u svetu. U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati ili lečiti – visok krvni pritisak, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost.

Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima. U oktobru su rađeni ultrazvuk dojke, PSA test za prostatu, pregledi i hormonski status štitaste žlezde, saopšteno je iz valjevskog Doma zdravlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *