sreda, 24. jula 2024.

Izabrani lekar odobrava bolovanje do 30 dana

Objavljeno: 6. novembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Dom zdravlja
Foto: Dom zdravlja

VALJEVO- Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju stupio je na snagu  4. novembra, a novina je da izabrani lekar utvrđuje privremenu sprečenost za rad osiguranika do 30 dana, umesto dosadašnjih 60 dana.

Kako je saopšteno iz valjevske Filijale RFZO, nakon tog perioda prvostepena lekarska komisija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) utvrđuje privremenu sprečenost za rad.

Postoje izuzeci kod kojih izabrani lekar može da utvrdi bolovanje i do 60 dana, i to kod trudnica, osoba sa invaliditetom, osiguranika obolelih od malignih bolesti i kod neposredno obavljenih hirurških intervencija, osim u slučaju intervencija obavljenih u dnevnoj bolnici.

Cilj usvojenih izmena je smanjenje mogućnosti zloupotrebe bolovanja i efikasnije uređeno pitanje utvrđivanja privremene sprečenosti za rad.

Milan Vilotić, foto: RFZO

Izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju donete su na zahtev poslodavaca zbog dugotrajnih odsustvovanja zaposlenih, tako da je sada u nadležnosti izabranog lekara da utvrdi bolovanje do 30 dana, a duže od tog perioda pacijenti će biti upućeni na lekarsku komisiju RFZO.

Utvrđene su i novine u obračunu bolovanja. Novina je da je poslodavac dužan da dokumentaciju o privremenoj sprečenosti za rad zaposlenog dostavi Filijali u roku do 15 dana, dok je ranije bio u obavezi da dostavi dokumentaciju u periodu do 30 dana.

Filijala utvrđuje pravo na naknadnu zarade, visinu naknade i najkasnije 21. dana od prijema zahteva za isplatu naknade zarade, vrši obračun i prenosi poslodavcu odgovarajući iznos sredstava. Ranije je taj rok iznosio 30 dana, sada je skraćen na tri sedmice.

„Ovom izmenom u Zakonu pitanje utvrđivanja privremene sprečenosti za rad biće racionalnije i efikasnije uređeno i doprineće ekonomičnijem raspolaganju sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja“, navedeno je u saopštenju za javnost koje je potpisao v.d. direktora Filijale RFZO u Valjevu Milan Vilotić

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *