utorak, 28. maja 2024.

Zabeleženo rekordno zagađenje vazduha u Valjevu

Objavljeno: 12. januara 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Tokom prošlog vikenda u Valjevu je zabeleženo najveće zagađenje vazduha u poslednjih 5-6 godina, potvrđeno je Radio Patku u Zavodu za javno zdravlje. Alarmantni podaci pokazuju da je u tim danima koncentracija čađi na pojedinim mernim mestima u Valjevu bila devet puta veća od dozvoljenih vrednosti. Biljana Mladenović iz Zavoda za javno zdravlje kaže da su rekordne vrednosti čađi zabeležene 8. i 9. januara u Novom naselju.

“ Merenja pokazuju da smo 8. i 9. januara imali apsolutne rekorde što se tiče koncentracije čađi na mernom mestu Novo Valjevo, tako da je 8. januara koncentracija čađi bila pet puta veća, a 9. januara čak devet puta veća od dozvoljene vrednosti. Takođe, 9. januara je na mernom mestu na Petom puku zabeležena koncentracija čađi koja je bila dva puta veća od granične vrednosti. S obzirom na to da je sinoć duvao jak vetar možemo očekivati da će narednih dana doći do smanjenja ovih koncentracija i vraćanja u normalu”, kaže Biljana Mladenović.

Po zvaničnim merenjima od početka ove grejne sezone u Valjevu je u novembru i decembru tokom 12 dana zabeleženo povećano zagađenje vazduha, kada je došlo do prekoračenja dozvoljenih vrednosti čađi, dok su ostali parametri bili u granicama normale.

U Valjevu je na daljinskom sistemu grejanja samo 15 odsto objekata, dok 85 odsto objekata ima individualne kotlarnice. Biljana Mladenović kaže da je jedno od rešenje za smanjenje zagađenja vazduha dalja toplifikacija grada, ali i da građani koji imaju individualne objekte moraju da imaju veću svest o ogrevu koji koriste za grejanje, navodeći da je ugalj najgore rešenje.

Agencija za zaštitu životne sredine nedavno je objavilila da je najzađeniji vazduh u Srbiji u Valjevu, Beogradu i Užicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *