subota, 20. jula 2024.

Zagađen vazduh u Valjevu i protekle sedmice

Objavljeno: 5. januara 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO –  U protekloj sedmici vazduh u Valjevu je bio zagađen, jedan dan vazduh je imao ocenu indeksa kvaliteta „jako zagađen“, tri dana „zagađen“ i tri dana „prihvatljiv“, podaci su novog nedeljnog izveštaja o aerozagađenju koji daje organizacija “Lokalni odgovor”.

Najviša koncentracija suspendovanih PM10 čestica za proteklu nedelju zabeležena je u petak, u 20 časova i iznosila 231.17 mikrograma po metru kubnom. Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu koncentraciju istog dana u isto vreme, što je iznosilo 215.19 mikrograma po kubnom metru.

“Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. U petak kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike”, saopštio je “Lokalni odgovor”.

Ova organizacija podseća da je krajem decembra Gradska uprava objavila mesečni izveštaj o monitoringu kvaliteta vazduha u novembru ali je taj izveštaj, kako smatraju, “nepotpun i nejasan”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *