subota, 20. aprila 2024.

Zahtev za ponavljanje javnog uvida u Nacrt Plana kvaliteta vazduha

Objavljeno: 4. novembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je zahtev za ponavljanje javnog uvida u Nacrt Plana kvaliteta vazduha grada Valjeva, zbog kršenja Uredbe o učešću javnosti u izradi određenih planova i programa u oblasti zaštite životne sredine.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, Gradska uprava je 27. oktobra oglasila javni uvid na Nacrt Plana kvaliteta vazduha navodeći rok od 20 dana da građani dostave komentare, suprotno Uredbi o učešću javnosti koja nedvosmisleno propisuje da rok za javni uvid ne može biti kraći od 30 dana. Takođe, Uprava je ovu odluku objavila u nedeljnom listu, iako je prema istoj Uredbi dužna da to uradi u najmanje jednim dnevnim novinama.

“Planovi kvaliteta vazduha su složeni dokumenti i neophodno je javnosti ostaviti dovoljno vremena da se uključi u proces donošenja odluka, jer učešće građana nije pitanje forme već suštinsko pitanje. Ovo posebno treba imati u vidu budući da je reč o dokumentu koji će se primenjivati u narednih pet godina i ima izuzetan značaj za građane Valjeva, koji su godinama izloženi prekomerno zagađenom vazduhu”, navodi programski direktor RERI-ja Mirko Popović.

Planovi kvaliteta vazduha su preduslov za sistemsko rešavanje problema zagađenja vazduha, i svrha im je da propišu jasne mere koje su nadležni organi, lokalni i republički, dužni da sprovedu da bi se smanjilo zagađenje, a time smanjile posledice po ljudsko zdravlje.

Vlast u Valjevu više od godinu dana nije usvojila Plan kvaliteta vazduha, niti je na prethodni dobila saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine. O važnosti dokumenta govori i podatak iz izveštaja Svetske zdravstvene organizacije, urađen u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i IZJZS Batut da je 18 odsto prevremenih smrti u ovom gradu izazvano dugoročnim, prekomernim zagađenjem, navodi se u saopštenju za javnost.

“Dok građani trpe posledice zagađenja vazduha, za nadležne organe i pojedince u gradskoj upravi nema sankcija jer više od godinu dana kasne sa usvajanjem Plana kvaliteta vazduha. Sledi javna rasprava, pa ćemo saznati koliko je lokalna samouprava spremna da sarađuje sa građanima koji su direktno pogođeni zagađenjem”, rekao je Đorđe Petković iz organizacije Lokalni odgovor  iz Valjeva.

On objašnjava da u Planu nema analize učinka prethodnog plana, da on ne sadrži suštinske mere koje bi smanjile zagađenje, kao ni vremenski određene, merljive pokazatelje uspešnosti u ostvarivanju plana.

Organizacije okupljene u okviru inicijative “HITAN REZ – Rezolucija za zaštitu vazduha” najavljuju da će 10. novembra organizovati javne konsultacije u Valjevu, na kojima će zainteresovani građani moći da dobiju sve informacije o pravu učešća odnosno podnošenja primedbi, sugestija i komentara na Nacrt Plana kvaliteta vazduha, kako bi se u što većem broju uključili u definisanje ovog strateški važnog dokumenta za Valjevo.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *