četvrtak, 25. jula 2024.

„Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE“

Objavljeno: 21. novembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Predavanje u IV školi, foto: Dom zdravlja Valjevo
Predavanje u IV školi, foto: Dom zdravlja Valjevo

VALJEVO- Karcinom grlića materice je jedan od vodećih uzroka smrtnosti u populaciji žena. Procena je da je samo u 2020. godini, na globalnom nivou, kod 604.000 žena dijagnostikovan rak grlića materice, dok je 342.000 žena završilo letalno usled ove bolesti. U 99% odsto slučajeva rak grlića materice je uzrokovan HPV (Humani papilloma virus) infekcijom.

S obzirom da se Srbija i dalje nalazi u grupi zemalja sa visokim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice u Evropi, pokrenuta je javno-zdravstvena kampanja „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE“, uz podršku Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. U okviru kampanje sprovode se zdravstveno-promotivne aktivnosti, pre svega edukacije dece, roditelja i staratelja o značaju prevencije širenja HPV infekcije.

Preporučena je aktivna imunizacija protiv oboljenja izazvanih HPV kod devojčica i dečaka uzrasta od 9 do 19 godina, efikasnom i bezbednom HPV vakcinom, u domovima zdravlja o trošku države.

Predavanje u VII školi, foto: Dom zdravlja

Centar za promociju zdravlja, analizu, planiranje i organizaciju zdravstvene zaštite, sa informatikom i biostatistikom u zdravstvu Zavoda za javno zdravlje Valjevo koordinira zdravstveno-vaspitne aktivnosti na području Kolubarskog okruga, čiji predstavnici uz podršku pedijatara i ginekologa Zdravstvenog centra Valjevo – Doma zdravlja drže predavanja za roditelje učenika uzrasta sedmog i osmog razreda osnovnih škola i prvog i drugog razreda srednjih škola.

Tema predavanja interaktivnog tipa je „Reproduktivno zdravlje mladih – prevencija širenja HPV infekcije (odgovorno ponašanje, redovni preventivni pregledi i vakcinacija)“. Pored toga, saradnici Centra za promociju zdravlja u realizaciji ovih aktivnosti za ciljnu grupu dece školskog uzrasta su Polivalentna patronažna služba i Crveni krst Valjevo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *