nedelja, 16. juna 2024.

Zasadi maline su u lošijem stanju nego lane

Objavljeno: 19. aprila 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U malinjacima u valjevskom kraju privode se kraju najvažniji prolećni radovi. Stručnjaci kažu da su zasadi su u lošijem stanju nego prošle godine, koja je bila jedna od najslabijih.

Malinar Milan Lentić iz Tulara kod Uba je završio veći deo potrebnih radova i nada se da će ove godine, ipak, imati bolji rod nego lane.

“Kada se uzme u obzir kakva je bila prethodna godina, koja je bila veoma sušna sa desetak paklenih dana što je ostavilo posledice na ovogodišnji lastar, mogu da kažem da je trenutno stanje u malinjacima zadovoljavajuće. Zahvaljujući sistemu za navodnjavanje te posledice su malim delom umanjene. Ove godine očekujem veći rod nego prošle sezone, jer ću postaviti mrežu za zasenu i nadam se manjim vrućinama koje malina zaista teško podnosi”, kaže Lentić, koji malinu gaji na 90 ari.

Ovo je, inače,jedini zasad maline u ovom ubskom selu, u kojem već pet godina sazrevaju plodovi sorte „glen ampl”. Ovog leta po prvi put za branje stiže i sorta „fertodi” od koje, kako kaže, očekuje dobar prinos.

“Nadamo se što povoljnijoj proizvodnoj godini, kako bismo uspeli da obezbedimo kvalitetnu malinu, koja je mogu reći obeležje Srbije. Vodeći smo u svetu u proizvodnjii maline i nastojimo da ostanemo u samom vrhu gde i pripadamo”, kaže Lentić.

Osim što je prošla nepovoljna godina u malinjacima ostavila posledice, stručnjaci kažu da je u proteklom periodu došlo i do izmrzavanja izdanaka. Naime, golomrazice i niske temperature, dovele su do oštećenja u zasadima. Naročito su oštećeni izdanci „mikera”  i „vilameta”.

“Uopšte uzeto zasadi su u lošijem stanju nego prošle godine, koja je bila jedna od najslabijih. Cena jeste bila dobra ali su prinosi bili dosta loši. Rodni potencijal nije obećavajući, što je posledica prošlogodišnjih visokih temperature i suše. Mnogo toga zavisi od ekspozicije parcele, da li su zasadi navodnjavanji, kako su proizvođači odnegovali izdanke za ovu godinu, koji su  dosta niži i tanji nego prethodnih godina“, ocenjuje Đorđe Sovilj, savetodavac za voćarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe  „Valjevo”.

U valjevskom malinogorju i dalje je vodeća sorta „vilamet”, sadi se dosta „fertodi „glen ampl”, kao i „polka”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *