ponedeljak, 22. jula 2024.

Zatvor zbog kršenja mera vezanih za porodično nasilje

Objavljeno: 13. februara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-  U toku prošle godine 60 osoba na području koje pokriva Prekršajni sud u Valjevu je završilo u zatvoru, jer su prekršili mere koje su im izrečene zbog porodičnog nasilja. Nakon što policija izrekne hitne mere zaštite, a potom ih produži nadležni sud, ukoliko dođe do kršenja zaštitnih mera, reaguje Prekršajni sud, gde nam objašnjavaju da se u tim slučajevima izriče isključivo zatvorska kazna.

„U vezi predmeta čl. 36 st. 1 Zakona o sprečavanju nasilja u porodici u Prekršajnom sudu u Valjevu je tokom prošle godine bilo 68 predmeta. Od toga je 60 predmeta rešeno meritorno,  a na kraju izveštajnog perioda ostala je nerešeno osam predmeta“, navode u Prekršajnom sudu.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kako pokazuje dosadašnje iskustvo njegove primene u poslednje dve godine, osnažio je žene žrtve nasilja da nasilnike prijave. Samo na području Policijske uprave Valjevo tako je izrečeno više od 1.400 hitnih mera protiv nasilnika.

U slučaju nasilja u porodici, policija izriče hitnu meru zaštite u trajanju od 48 časova i nasilnik se udaljava iz stana na dva dana, odnosno dobija zabranu prilaska žrtvi nasilja na 48 sati. Policija potom obaveštava tužilaštvo i podnosi svu prateću dokumentaciju o konkretnom slučaju, a tužilaštvo ima rok od 24 sata da proceni da li će produženje te hitne mere zaštite zatražiti od suda. Po zakonu, sud takođe ima rok od 24 sata da odluči da li će tu meru zaštite da produži na 30 dana.

Ako nasilnik prekrši hitnu meru zaštite i priđe žrtvi, ili je uznemirava na drugi način, policija to prijavljuje Prekršajnom sudu koji u tom slučaju može da izrekne kaznu zatvora do 60 dana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *