ponedeljak, 24. juna 2024.

Zatvorenici pišu poeziju i prozu

Objavljeno: 18. maja 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Danas su u valjevskom zatvoru dodeljene nagrade pobednicima desetog Republičkog festivala osuđeničkog literarnog stvaralaštva na temu „Put ljubavi“. Na konkurs se prijavilo 20 kazneno-popravnih zavoda, zatvora i specijalnih zatvorskih bolnica iz Srbije. U kategoriji proze, u konkurenciji 51 rada, prvu nagradu je dobio Dragoslav Radanov Radičev iz zatvora u Padinskoj Skeli za rad „ Bluz za trinaest godina“. Njemu pripada nagrada od 15.000 dinara, knjiga i diploma. Kako je saopšteno, on je, u međuvremenu, pušten iz zatvora, tako da nije primio današnju nagradu. Druga nagrada je dobio Radisav Galko iz zatvora u Novom Sadu, a treću Vladan Cvetković iz niškog zatvora. Drugonagrađeni pored knjige i diplome dobija 10.000 dinara, a trećenagrađeni 8.000 dinara.

U kategoriji poezije prijavilo se 90 zatvorenika sa preko 200 radova, a po oceni žiriji, najbolji je rad „Samanta“ čiji je autor Davor Marinković iz zatvora u Zaječaru. I njemu sleduje nagrada od 15.000 dinara, knjiga i diploma, međutim, on se nije pojavio na dodeli nagrada. Druga nagrada je pripala Đorđu Vasiljeviću iz Okružnog zatvora u Beogradu, a treća zatvoreniku Stanku Raketiću iz niškog zatvora.

Trećenagrađeni u kategoriji proze Vladan Cvetković u niškom zatvoru služi 16-togodišnju kaznu zbog falsifikata. U zatvoru je već tri godine i kaže da pisanjem „prekraćuje“ slobodno vreme. „ Ovo mi je treći put da osvajam nagradu na ovom konkursu. Nisam pisao pre zatvora, ali sada sam se pronašao u ovome i planiram da se ozbilnije bavim prozom, a nadam se da ću u skorije vreme objaviti i neku knjigu“, rekao je ovaj zatvorenik.

Među zatvorenicima koji su dobili pohvale za svoj rad je i jedna žena. To je Klara Pakai koja zbog trgovine drogom služi zatvorsku kaznu u Požarevcu. Stručni žiri je pohvalio njen rad „Nesanica“. „ Pisala sam i ranije, ali na mom maternjem mađarskom jeziku. Zato sam posebno ponosna što sam dobila pohvalu za rad koji sam napisala na srpskom jeziku“, rekla je ova zatvorenica.

Među nagradjenima nema zatvorenika iz Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike u Valjevu. U žiriju su bili Julija Marjanović Jovičić i dr Maja Pelević iz Beograda, kao i direktorka valjevske biblioteke Violeta Milošević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *