utorak, 25. juna 2024.

Zavod za javno zdravlje analizirao vodu jezera „Rovni“

Objavljeno: 15. marta 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Po zahtevu JP „Kolubara“, valjevski Zavod za javno zdravlje uradio je analizu uzoraka vode iz jezera „Stubo-Rovni“ i ta analiza, kako kažu u tom JP koje upravlja branom i akumulacijom, veoma je povoljna.

„Možemo zaključiti da uzorak pokazuje vrednosti visokokvalitetnih površinskih voda, koje su standardnim metodama prečišćavanja mohu bez većih problema dovesti u status ispravnih voda za piće“, stoji u zaključku Zavoda za javno zdravlje koji je dostavljen JP „Kolubara“.
Direktor Zoran Mitrović sa zadovoljstvom konstatuje da su analize pokazale da je voda iz akumulacije ispravna i čista. On precizira da je Zavod uzeo dva uzorka, jedan sa površine akumulacije, a drugi sa ispusta brane odakle jezerska voda odlazi u reku Jablanicu.

Oba rezultata, mikrobiološki i fizičko-hemijski, kako se navodi u zaključku Zavoda za javno zdravlje, pokazuju ispravnost i posebno su zanačajni jer pokazuju da voda iz „Stubo-Rovni“ se može koristiti za piće, a svakako se i prečišćava u Fabrici sirove vode na Pećini.

Jedan komentar na “Zavod za javno zdravlje analizirao vodu jezera „Rovni“

  1. Dobro je da postoji odgovornost u smislu informisanja obadve službe JKP i Zdravstvenog centra, ipak je izveštaj nestandardnog sadržaja za saopštenje u interesu javnosti i bez zak.uredbom obavezujućeg podataka o rejtingu na vrednosnoj skali SWQI (Serbian Water Quality Index) koji se iznosi numeralno do 100 maksimalnog kvaliteta. Takva je uredba kojom Ministarstvo Zdravlja reguliše testiranje za izdavanje dozvole o ispravnosti i podobnosti za javno zdravlje. Posebno u izjavi o izveštaju kako je ovde objavljeno – nema podataka o nivoima mulja koji je eko sredina razvoja mikrorganizama i algi – i što je poznati problem na većini jezera u Republici Srbiji, niti ima podataka o različitim vrednostima merenja na prostoru jezera, te iako je voda iz akumulacije moguće biti prerađena, ostaje pitanje nivoa aditiva (hloramin je od 2007-2008 zamenio hlor) koji su po okusu već u sadašnjem vodo-snabdevanju prezastupljeni, i uz to i poznat je i problem rizika pesticida sa agro prostora u slivovima brdsko-planiskih pritoka akumulacije.

    Nadajmo se da će sledeći izveštaji biti potpuniji(i donekle povoljni), a svakako treba filtrirati vodu na mestu potrošnje rezidenata.
    -3

    1

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *