utorak, 25. juna 2024.

Završeni Valjevski filmski susreti

Objavljeno: 21. decembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Deveto izdanje Valjevskih filmskih susreta pod sloganom “Sada je pravo vreme” završeno je ceremonijom dodele nagrada, posle koje je prikazan film “Posle zime reditelja” Ivana Bakrača.

Ove godine se za dve nagrade takmičilo 14 ostvarenja iz Srbije i regiona. Nagradu “Mladi autor”, koja je ove godine namenjena najboljem reditelju dobio je reditelj filma “Krotki” Jovan Dimoski.

U žiriju su bili reditelj Zoran Đorđević, zatim fotograf i snimatelj Dušan Đorđić i Nenad Stevanović. Oni su dodelili novčanu nagradu reditelju, a sliku Miodraga Pešića Peše su odlučili da dodele glumici Aniti Ognjanović. Specijalno priznanje žirija dobila je i glumica Iva Milanović za film “Animus” Milice Spasojević.

“Bilo je izuzetno teško izabrati ovogodišnjeg pobednika. Ali, bilo je zadovoljstvo pogledati i shvatiti da pored toga što naš Valjevski festival uporno raste i pretvara se u odraslo biće, svake godine imamo sve bolje filmove. Nije skromno reći da su ove godine svi autori pobednici. Pravila nalazu da ipak odredimo jedan film, a to je ‚Krotki‘ Jovana Dimoskog. To je upravo taj filmski ispričan znak koji nas upozorava na sadašnjost koja nas vodi u lošu budućnost. Znak koji bi mogao da bude i demantovan ako bi većina od nas promenila pre svega sebe. Film koji obavezno treba svako od nas da pogleda i razmisli“, naveli su članovi žirija.

Foto: VAKUM

O dobitniku nagrade Slobodan Golubović Leman za najbolji film odlučivao je žiri u sastavu producentkinje iz Hrvatske Sabine Krešić, glumice Maje Šuša i dramaturga Dragana Nikolića. Predstavnica žirija Maja Šuša je u ime žirija na ceremoniji uručila nagradu reditelju Jovanu Dimoskom za film „Krotki“.

Na festivalu su u revijalnom programu prikazani filmovi Heroji radničke klase Miloša Pušića, Heroji Gorana Nikolića, Usekovanje Siniše Cvetića, Punim plućima Radislava Jovanova Gonza, Rampart Marka Grbe Singha, Kristina Nikole Spasića i Posle zime Ivana Bakrača.

Osim ovih, na festivalu je prikazan izbor krathih eksperimentalnih filmova mladih autora.

Festival organizuje udruženje VAKUM uz podršku Ministarstva kulture i Grada Valjeva, a u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo, Modernom galerijom i MMF Avanturom.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *