subota, 20. jula 2024.

Bezbednost dece u saobraćaju

Objavljeno: 21. decembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Od početka godine na putevima u Kolubarskom okrugu u 26 saobraćajnih nezgoda teže je povređeno petoro dece, a 21 lakše. Statistika pokazuje da su među najčešćim uzrocima saobraćajnih nezgoda u kojima su povređena deca nepravilna upotreba auto-sedišta i prekoračenje brzine vozila.

Od ukupnog broja povređene dece, njih 16 su bili putnici u vozilima, petoro je vozilo bicikl, dok je isto toliko povređeno dok je prelazilo ulicu.

Na samom početku ove školske godine u septembru u zonama škola nije povređeno nijedno dete, ali je policija tokom pojačane kontole otkrila 290 prekršaja, a najviše je onih koji su prekoračili brzinu, ali je bilo i vozača pod dejstvom alkohola.

Predrag Radosavljević, foto: Patak online

“Apelujemo na sve vozače da budu posebno obazrivi i poštuju propisano ograničenje brzine, kako na putevima, tako i u zonama škola, da decu voze na propisan način i uz obavezno korišćenje sigurnosnih pojaseva, Saobraćajna policija je tokom godine sankcionisala 67 vozača koji nisu propisno prevozili decu”, kaže načelnik Odeljenja saobraćajne policije Predrag Radosavljević.

Saobraćajna policija, godinama unazad, preduzima niz aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje bezbednosti učenika. Pored toga, u osnovnim školama policajci drže predavanje o bezbednosti dece u saobraćaju, kako bi ih upoznali sa bezbednim ponašanjem, o tome kako treba da se prevoze kao putnici i kako da se ponašaju kada su na ulici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *