sreda, 24. jula 2024.

Zbog nasilja u porodici uhapšene 43 osobe

Objavljeno: 24. januara 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Tokom prošle godine u Kolubarskom okrugu uhapšene su 43 osobe zbog nasilja u porodici, a prijavljeno je preko 140 slučajeva koji se odnose na krivično delo nasilje u porodici. Ta brojka je veća u odnosu na 2015. Godinu, što pokazuje da je sve više žrtava porodičnog nasilja “ohrabreno” da to prijave policiji.

“ Prošle godine je registrovano 143 krivičnih dela nasilje u porodici, što je za osam više nego 2015. godine. Kada su u pitanju uhapšeni nasilnici, tuzilaštvo je u najvećem broju predmeta naložilo zadržavanje osumnjičenih, a sud je određivao meru pritvora. Jedan od prioriteta MUP je rad na suzbijanju nasilja u porodici, pa kampanjama koje sprovodimo pokušavamo da osnažimo žrtve da ne trpe, već da prijave nasilje”, kaže za portal Patak online načelnik Policijske uprave Saša Marković.

Veća ovlašćenja policiji daje novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji se primenjuje od 01. juna 2017. godine i predviđa da policija može da izda naređenje kojim se izriču hitne mere: mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj. Ta policijska mera može da traje dva dana, a sud je na predlog tužioca može produžiti još 30 dana.

Poslednji slučaj nasilja u porodici zabeležen je u Ubu, kada je policija uhapsila i R. B. (46). On se, kako je saopšteno, tereti da je nakon svađe udario suprugu i na taj način joj naneo lake telesne povrede.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *