nedelja, 21. jula 2024.

Zbog nemarnosti kasni izgradnja regionalne deponije

Objavljeno: 21. januara 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Kada će biti izgrađena regionalna deponija u Kaleniću kod Uba to još uvek niko pouzdano ne može da kaže. Početak tih radova, koje bi trebalo da finansira EU, je više puta najavljivan i odlagan. Preduzeće „Eko-Tamnava“, koje su osnivali gradi u opštine koje bi trebalo da odlažu otpad na budućoj deponiji, ušlo je već u četvrtu godinu rada, a opipljivog rezultata nema. Na čelu „Eko-Tamnave“ je Radomir Stevanović  koji, po dostupnim informacijama, skoro da nema nikakav rezultat u radu. Na njegov rad žalii su predstavnici pojedinih gradova i opština, među kojima je i Valjevo. Zbog nemarnosti „Eko-Tamnave“ kasnila je revizija projekta regionalne deponije , jer je čelni čovek tog preduzeća šest meseci potpuno ignorisao zahtev za reviziju projekta i tek posle pola godine čekanja je raspisao javni poziv na tender za reviziju projekta.

Zbog nemarnosti i neodgovornosti, 11 opština i gradova po drugi put su platili izradu projekta izgradnje regionalne deponije. To je urađeno jer prvobitni projekat nije mogao da bude važeći, jer je zemljište na kome će biti izgrađena deponija prekopao Rudarski basen „Kolubara“.

Izgradnju regionalne deponije sa 13 miliona evra trebalo bi da finansira EU, a u budućnosti u Kaleniću bi otpad trebalo da odlaže oko 600.000 stanovnika Kolubarskog i Mačvanskog okruga. Još tokom 2013. godine na račun 11 opština i gradova stigle su kritike zbog toga što zbog nemarnosti i sporosti nisu u stanju da uzmu novac koji je bespovratno daje Evropska unija, a a skrenuta im je pažnja iz  tadašnjeg državnog vrha da takvim ponašanjem kompromituju Srbiju, a ne samo svoje gradove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *