utorak, 5. marta 2024.

Zbog visokih temperatura i dalje su hladni radijatori

Objavljeno: 15. oktobra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Gradska toplana, foto: Patak online
Gradska toplana, foto: Patak online

VALJEVO- Zbog visokih temperatura odložen je zvaničan početak grejne sezone, koji svake godine startuje 15. oktobra. Do kraja ove sedmice, prema podacima RHMZ, u Valjevu će biti veoma toplo vreme, sa temperaturama od 25 do 27 stepeni, zbog čega neće ni biti pušteno grejanje.

„Do kraja ove sedmice prognozirane su jutarnje temperature između 10 i 12 stepeni, a dnevne će biti vrlo visoke za ovo doba godine. Zbog toga ni grejanje neće biti pušteno. Radijatori će biti topli kada jutarnja temperatura bude ispod osam stepeni, a po sadašnjoj prognozi vremena, to se očekuje tek početkom naredne sedmice“, kaže za portal Patak online direktor gradske toplane Zoran Stepanović.

Gradska toplana je za novu grejnu sezonu bila spremna još 1. oktobra, a grejanje je u ovoj sezoni, praktično, pušteno pre roka, i to u nedelju 6. oktobra, kada je u popodnevnim satima počelo grejanje zbog niskih spoljnih temperatura, i radijatori su bili topli sve do srede, 9. oktobra, u prepodnevnim satima.

Pred početak zvanične grejne sezone obezbeđeno je oko 400 tona mazuta zaliha, dok će se radijatori grejati na gas, koji se, zbog toga što gradska toplana nema prostor za skladištenje, naručuje „danas za sutra“.

Gradska toplana trenutno greje 388.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora. Na daljinski sistem grejanja u ovoj sezoni biće priključeni novi potrošači, među kojima je i Policijska uprava Valjevo, tako da bi gradska toplana trebalo da greje dodatnih 10.000 kvadrata.

Što se tiče duga za grejanje on trenutno iznosi oko 12 miliona dinara, dok će cena grejanja ostati nepromenjena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *