ponedeljak, 22. jula 2024.

Europrom kupio Novu Srbijanku

Objavljeno: 15. oktobra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevsko trgovinsko preduzeće „Europrom“ kupilo je „Novu Srbijanku“, koja je već godinama u stečaju. Početna cena je bila 284,1 miliona dinara, a valjevski trgovinski lanac je „Novu Srbijanku“ kupio po ceni od 288 miliona dinara. Na javnom nadmetanju su još učestvovala valjevska preduzeća „Publik“, i „King komerc“, kao i beogradsko preduzeće „Kapital“, ali oni nisu bili spremni da daju više novca od početne cene.

Javno nadmetanje je održano u Privrednom sudu u Valjevu, a oglašena je prodaja zemljišta, koje čine tri parcele u Valjevu, kao i svih zgrada, među kojima su fabrika voćnih sokova, fabrika alkoholnih pića, zatim rashladne kule, skladišta, hladnjača, magacin i drugo. Suvlasnik i direktor „Europrama“ Desimir Tadić je, nakon što je to preduzeće postalo vlasnik „Nove Srbijanke“, rekao da će na tom prostoru, dok se infrastrukturno ne opremi u potpunosti, za početak biti skladišni prostor „Europroma“, a kasnije će se razmotriti mogućnost pokretanja proizvodnje.

„ Mi se bavimo trgovinom na veliko i malo i naše prvo opredeljenje je bilo da vidimo da li od tih ruiniranih hala i preostalog prostora u prvom cugu možemo da obezbedimo skladišni prostor. Znači, deo skladišnog prostora želimo da instaliramo u ’Srbijanki’ za potrebe ’Europroma“ i naše alijanse ’Domaćeg trgovačkog lanca’, koji će se sada ovde ozbiljnije da se pozicionira ovde, jer je Valjevo blizu auto-puta. Emotivno vezani za našu ’Srbijanku’  razmišljamo šta je moguće od proizvodnje pokrenuti, šta je ostalo od tih resursa… Valjevci znaju da je najveći stub razvoja ’Srbijanke’ bila fabrika koncentrata, koja je nažalost, sva isečena. Moguće je da ćemo u narednom periodu pokrenuti baš proizvodnju koncentrata, koji su izuzetno traženi proizvodi“, rekao je Tadić.

Desimir Tadić ispred Privrednog suda

„Europrom“ je, po rečima Desimira Tadića, praktično, kupio samo 12 hektara zemljišta „Nove Srbijanke, jer kako kaže, skoro sva imovina je uništena.

„Od nekadašnjeg giganta ostalo je samo zakorovljeno zemljište i objekti koji su devastirani, koji godinama kisnu, koji su razvaljeni i sa kojih je skinuta stolarija. Kompletna oprema je godinama iznošena i završila je na otpadu. Sva infrastruktura je izmeštena, trafo-stanice su razvaljene, kablovi počupani. Što je neverovatno, uopšte ne postoji ulaz u ’Srbijanku’, jer je nekadašnji ulaz i kapiju kupilo preduzeće ’Unip’, a svi znamo da je ta kapija bila u vlasništvu ’Srbijanke’. Za nas je olakšavajuća okolnost bila to što smo ranije kupili parcelu pored ’Srbijanke’, rekao je suvlasnik „Europroma“.

„Srbijanku“, nekada uspešnu fabriku za preradu voća je 2007. godine kupila bugarska kompanija ”Medija svjat” za četiri miliona evra, a 2012. godine je pokrenut stečaj.

Jedan komentar na “Europrom kupio Novu Srbijanku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *