subota, 20. aprila 2024.

Žene u Srbiji traže promenu iz korena

Objavljeno: 8. marta 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-  Povodom Međunarodnog dana žena saopštenjem za javnost su se oglasile Žene Valjeva Ujedinjene za pobedu Srbije, koje navode da se svake godine na ovaj dan nameće pitanje koliko je Srbija u međuvremenu odmakla i unapredila prava žena.

Reklo bi se da se osim formalno proklamovanih prava, nije mnogo suštinski odmaklo. Primetno je da je svake godine položaj žena sve gori iako je vladajuća stranka sa svojim koalicionim partnerima postavila na najviše položaje u zemlji – upravo žene.

Najpre, sve žene na važnim funkcijama u Republici Srbiji – od premijerke, ministarki, pa do predsednica sudova, direktorki u javnim preduzećima su samo marionete u rukama njihovih muških postavljača – oličenih u liku i delu samo jednog čoveka- Aleksandra Vučića. On odlučuje o svemu, a svi ostali su samo scenografija za njegove političke predstave u kojima sve lošije glumi navodnu zabrinutost za građane i državu.

Kakav je zapravo položaj žena u zemlji Aleksandra Vučića?

Pođimo od najviše pozicionirane žene u Srbiji – premijerke Srbije Ane Brnabić. Ona, iako po zakonima ove zemlje, ima daleko veća ovlašćenja od predsednika Srbije, upravo njega u javnosti naziva „šefom“.  Njena uloga je od samog početka bila, ne da bude premijerka Srbije sa punim ovlašćenjima, već žena (još i) homoseksualne orijentacije pogodna za prikazivanje u svetu, a koja je tu samo da bi izvršavala njegova naređenja. Slično je i sa ministarkama u Vladi Srbije.  Od poslanica svoje stranke u parlamentu je napravio kerbere koji se na najružniji način obračunavaju sa političkim protivnicima.

Čemu onda mogu da se nadaju druge žene u Srbiji?

Ako su preduzetnice, onda znaju da kada ostanu u drugom stanju nemaju ista prava kao ostale zaposlene majke, jer će umesto plaćenog porodiljskog bolovanja dobiti sramno mali iznos kojim ne mogu da kupe ni osnovne potrepštine za dete, a uskraćena su im i druga prava. Ako su nezaposlene, onda znaju da je uslov za posao članska karta SNS-a, prikupljanje kapilarnih glasova i odazivanje na sve stranačke akcije. U fabrikama kojima je naprednjačka vlast našim novcem platila da dođu u Srbiju kako bi dodatno zaradile na bednim srpskim platama rade žene u pelenama. One ćute i trpe jer Vučićeva država umesto svojih građana štiti strane investitore i njihov profit.

Pri tom, 8. marta ove godine je tačno devet godina od kada je u Narodnu skupštinu Republike Srbije predata narodna inicijativa sa 61 000 potpisa građana da se usvoji zakon prema kojem bi roditelji dece sa invaliditetom po pravima bili izjednačeni sa hraniteljima kojima država plaća da se brinu o tuđoj deci, dok roditeljima dece sa invaliditetom to nije omogućeno. Ovaj predlog zakona još uvek nije ušao u skupštinsku proceduru.

U „brizi“ vladajuće stranke za žene i decu ima toliko ironije koja se tek vidi na lokalnom nivou. Tako u Valjevu, između ostalog, primenu Lokalnog akcionog plana za decu koji podrazumeva trošenje višemilionskih budžetskih sredstava vodi osoba protiv koje se pred Specijalnim tužilaštvom za korupciju vodi postupak upravo zbog proneverenog novca koji je bio namenjen najranjivijoj kategoriji tzv. „nevidljivoj deci“.

Takođe, u Valjevu od 2011. godine nije napravljen nijedan vrtić, a u sezoni 2020/2021 godine je više dece ostalo van predškolske ustanove (471) nego što je upisano u istu (323).

Zato je izuzetno važno da žene podignu svoj glas u odbranu svojih prava.  Ženama u Srbiji je potrebna PROMENA IZ KORENA, jer je trenutno stanje neodrživo.

Mi, žene Valjeva iz koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, odlučne smo da se borimo. Zato je i nosilac naše liste na parlamentarnim izborima jedna hrabra žena – Marinika Tepić.

Čvrsto verujemo u PROMENU IZ KORENA, jer znamo da su nam takve promene neophodne. Snaga tih promena leži u nama, samosvesnim ženama spremnim da menjaju svet oko sebe.

Pridružite nam se. Borite se. Za sebe i svoje porodice. Za zemlju u kojoj živite. Za promene koje su neophodne, navode u saopštenju za javnost Žene Valjeva Ujedinjene za pobedu Srbije.

IZBORI 2022.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *