petak, 14. juna 2024.

Od početka godine vazduh je bio zagađen 57 dana

Objavljeno: 9. marta 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje, foto: Patak online
Zagadjenje, foto: Patak online

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen. Od početka godine zabeleženo je 57 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

Kako se navodi, u prvoj sedmici marta vazduh je bio zagađen, a sneg i vetar su ublažili koncentracije zagađujućih materija. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovane PM10 čestice je bila 94,96 µg/m3 i zabeležena je 1. marta.

Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena je 2. marta u vrednosti 59,23 µg/m3. Istog dana u 19 časova zabeležena je maksimalna satna koncentracije u vrednosti od 213,62 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice i 126,55 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe.

„Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu. Prema podacima merenja vazduh u februaru 2022. godine je podjednako zagađen u odnosu na isti period 2021. godine“, navodi se u ovom izveštaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *