nedelja, 14. aprila 2024.

Zlatna medalja za Jovanku Božić

Objavljeno: 2. jula 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – U rumunskom gradu Krajovi održan je sedmi svetski Festival poezije „Mihail Eminesku“, posvećen klasiku rumunske književnosti, na kome je učestvovalo 48 pesnika iz 26 zemalja, sa pet kontinenata. Iz Srbije je učestvovala Valjevka Jovanka Božić.

Na završnoj svečanosti dodeljene su nagrade. Gran pri su osvojili pesnici iz Konga, SAD i Italije. Pored Gran prija, dodeljene su i zlatne medalje. Među nekolikim dobitnicima zlatne medalje je i naša sugrađanka, pesnikinja Jovanka Božić, kojoj je Nagradu uručio direktor Festivala prof. dr Jon Deakonesku, članEvropske akademije umetnosti.

Svaki pesnik se predstavio sa po četiri pesme na maternjem jeziku, koje su prevedene na rumunski i dvojezično štampane u knjizi Antologija svetskog festival poezije. Krajova je šest dana živela u duhu poetskog doživljaja sveta, jer su pesnici svoje stihove govorili u: Artmuzeju, zgradi Opere, Bogosloviji, Domu za maloletnike, Vatrogasnom domu, i Amfiteatru centralnog parka Grada.

Istovremeno, rumunski umetnici su se predstavili svojim stvaralaštvom kroz duhovnu muziku, opus filharmonije, skulpturu, slikarstvo, književno izdavaštvo, etno nasleđe, tako da je ostvareno veličanstveno prožimanje i širenje različitih kultura.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *