nedelja, 14. aprila 2024.

Znatno manji prinosi u malinjacima

Objavljeno: 7. jula 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Prošlogodišnji izdanci u malinjacima obećavali su dobar rod, jer je jesen bila lepa, zima blaga. Međutim, suvo proleće, smena toplih i hladnih dana uticali su da maline ove godine imamo daleko manje nego što smo očekivali.

Na taj način trenutnu situaciju u malinjacima u valjevskom kraju ocenjuje Jovan Milinković iz Poljoprivredne savetodavna i stručne službe “Valjevo”.

Što se tiče kvlaiteta plodovi su krupni, ali će, kako navodi, ovogodišnji prinos biti za 50 odsto manji od prosečnog roda. Procena je da će na nivu cele Srbije biti ubrano 50.000 do 55.000 tona, a ranijih godina je bivalo od 75.000, pa čak i preko 100.000 tona. Prema njegovima rečima u delovima  Leskovica, Lelića, Sušice gde je bilo grada, berba će biti gotova nakon dva, tri branja “jer tu jednostavno nema šta da se bere”.

“Kada se sve sagleda, situacija je krajnje problematična. Obilazeći malinjake ovih dana razočarao sam se, pre svega, koliko ih je manje. Na primer, Radovan Lazarević iz Brankovine, koji je imao prošle godine imao ubedljivo najbolji malinjak u celom ovom kraju, iskrčio je 60 ari jer sa prošlogodišnjom cenom od 130 do 150 dinara nije imao nikakvu zaradu. Sada, kada je otkupna cena maline i preko 200 dinara, roda nema ni na preostalih 60 ari. I to je jedan od primera koji svedoče da su površine pod malinom smanjene od 20 do 30 odsto”, kaže Milinković

Valjevsko malinogorje se prostire na nešto više od 1.000 hektara, ali kako kaže Milinković, pravu sliku imaćemo tek iduće godine kada bude urađen popis poljoprivrede.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *