subota, 20. aprila 2024.

Algoritmi i mašine koji rešavaju svakodnevne probleme

Objavljeno: 15. avgusta 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Da letnji raspust može da bude dobra prilika za usavršavanje znanja potvrđuju talentovani učenici i studenti koji avgustovske dane provode sa svojim vršnjacima u letnjim školama koje se organizuju u Istraživačkoj stanici Petnica i na Divčibarama.

U Petnici je upravo završena peta po redu letnja škola mašinskog učenja – „Petnica Summer Institute of Machine Learning“ u kojoj sutokom deset dana diplomci i studenti osnovnih studija tehničkih i matematičkih disciplina, kroz teorijski i praktični rad usavršavali poznavanje jedne od najperspektivnijih računarskih grana. Nedaleko, na Divčibarama, njihove mlađe „kolege“ osnovci, u Letnjoj školi programiranja uče neke od najnaprednijih programskih jezika, koji će ih pripremiti da u budućnosti možda baš oni usavršavanje nastave na nekom od petničkih kurseva, gde se okupljaju najtalentovaniji srednjoškolci i studenti.

Mašinsko učenje je jedna od tehnika razvoja veštačke inteligencije, a svoju primenu nalazi u gotovo svim oblastima života, zbog čega se smatra jednim od pokretača četvrte industrijske revolucije. Objašnjavajući široku primenjivost mašinskog učenja, jedan od organizatora Letnje škole u Petnici Aleksa Gordić,softverski inženjer u Microsoft razvojnom centru kaže da u medicini mašinsko učenje omogućava brže dijagnostikovanje i obradu rezultata. „Zahvaljujući mašinskom učenju algoritam može u izuzetno kratkom vremenu da prepozna najrazličitije anomalije na snimcima magnentne rezonance ili CT skenera, što lekarima olakšava i ubrzava posao“, kaže Gordić.

Polaznici ove letnje škole u Petnici imali su priliku da prestave svoje grupne projekte primene mašinskog učenja na kojima su radili.

Jelena Ristić sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i Anastasija Ilić sa Univerziteta Kembridž radile su na aplikaciji koja samostalno osvetljava tamne fotografije. „Uz pomoć baze dobro osvetljenih fotografija koje su unete u program, algoritam je uspeo da nauči da prepozna fotografije sa manjim procentom osvetljenja i primeni „usvojeno znanje“ kako bi na adekvatan način obradio fotografije kojima nedostaje svetlo“, objašnjava Jelena, studentkinja druge godine ETF-a.

Marina Vasiljević sa Matematičkog fakulteta je radila na projektu automatskog generisanja muzike, na osnovu muzičkih kompozicija koje su prethodno unesene u bazu. „Recimo, ukoliko u program unesete Bahove kompozicije, ono što ćete dobiti kao krajnji rezultat je nova kompozicija koja zadržava stil Baha. Reč je o takozvanom prenosu stila, koji pored muzike, može da se primenjuje i na fotografijama i slikama“ –kažeMarina i dodaje da je Letnja škola mašinskog učenja izuzetna prilika da se sazna više o ovoj oblasti, kako kroz teorijski, tako i praktični deo, zahvaljujući stručnjacima i mentorima koji rade sa studentima i prenose im svoje znanje.

„Naš tim je radio na projektu dopunjavanja rečenica u kojima su izostavljene određene reči. Program u bazi ima preko pet stotina romana uz pomoć kojih smo kroz proces mašinskog učenja napravili program koji može samostalno da dopuni rečenice. Ovaj projekat mogao bi da ima primenu u rekonstruisanju izgubljenih podataka ili detektovanju nepravilnosti u rečenicama“ kaže Stefan Stepanović, student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

U pauzama predavanja i rada na projektimasa studentima, predavači škole u Petnici održali su predavanje o mašinskom učenju i polaznicima škole programiranja na Divčibarama. Izuzetno interesovanje osnovaca pokazalo je koliko je mašinsko učenje atraktivna disciplina, kao i da mladi programeri razumeju potencijal koji ova tehnika ima u budućnosti informacionih tehnologija.

Microsoft razvojni centar u Srbiji i Istraživačka stanica Petnica, 2015. godine su pokrenuli seminar mašinskog učenja „PSI:ML“. Seminar je osmišljen od strane nekolicine inženjera zaposlenih u Microsoft razvojnom centru u Srbiji, koji su dugi niz godina bili saradnici u Petnici, i eksperti su u ovoj oblasti. Do sada je učestvovalo preko 125 studenata, iz Srbije, regiona, ali i zemalja EU, a neki od studentskih projekata na seminaru razvili su se u nagrađivane naučne radove.

Letnju školu programiranja na Divčibarama organizuju Društvo matematičara Srbije, Fondacija Petlja, dok je kompanija Microsoft obezbedila neophodnu podršku. Već treću godinu, ova škola okuplja učenike 6.,7. i 8. razreda osnovnih škola širom Srbije, koji iza sebe imaju zapažene rezultate na brojnim takmičenjima iz programiranja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *