utorak, 28. maja 2024.

Cena kupine od 30 do 60 dinara kilogram

Objavljeno: 15. avgusta 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Bez obzira što je kupina ove godine izuzetno dobro rodila i što su prvobitna očekivanja bila da će i cena nadmaštiti prošlogodišnju kako bi se nadoknadili gubici kod maline, to se ipak nije desilo. Valjevski proizvođači su već na polovini ovogodišnje berbe, a za kilogram “crnog zlata“ u zavisnosti od sorte i načina gajenja dobijaju od 30 do 60 dinara. Ipak, cena po informacijama sa terena zavisi i od otkupljivača.

“Generalno kvalitet je dobar, rod svih sorti je vrhunski i možda je za poslednjih dvadesetak godina jedne ili dve godine rod bio bolji. Tražnja za kupinom postoji. Sav ovogodišnji rod ide u izvoz, u koncentrate, veoma malo je ostalo u hladnjačama. Međutim postoji bojazan da će ukoliko ostane niska otkupna cena mnogi proizvođači prestati da beru“, kaže Srđan Stanojlović, savetodavac za voćarstvo Poljoprivredne stručne i savetodavne službe “Valjevo“ i dodaje da je zbog suše prethodnih dana kupina počela da kopni, a pad temperature može da doprinese još boljem kvalitetu ploda i da se zasadi oporave od vrućine i žege.

Milomir Đedović iz valjevskog sela Stubo, koji ovo voće gaji na površini od 40 ari kaže da je kupina ove godine jeftina i da se plaća od 30 do 45 dinara po kilogramu.

Otupljivači na Stavama kilogram kupine proizvedene na konvencionalan način plaćaju 30 dinara, dok je organska 55 do 60 dinara. Kako su nam rekli kupinari, na otkupnom mestu u Pričeviću za konvencionalnu kupinu trenutno dobijaju 30 dinara za kilogram ukoliko u gajbici ima preko dva kilograma plodova, dok je kilogram kupine gajene u kontrolisanim uslovima 40 dinara uz uslov da gajbica nije teža od dva kilograma.

“Čačanka je 30 dinara, a ove druge sorte su 55 dinara. Beremo samo sortu “tripl kraun“ pošto za nju plaćaju 55 dinara, čačanku neberemo, ne isplati se jer je baš malo. U svom kupinjaku ne mogu ni dnevnicu da zaradim, a kamoli još tu da računam koliko je u njega uloženo“, kaže Bojan Damnjanović iz Miličinice.

Da je kupina ove godine dobro rodila svedoče i podaci iz sela podno Medvednika, gde se u našoj zemlji i ubere najviše ovog voća. Samo za proteklih nekoliko dana na tri otkupna mesta na Stavama u proseku je predavano između 15 do 25 tona crnih plodova.

“Kupine ima dosta, dobar je kvalitet ploda, i ova vrućina nije previše uticala na smanjenje prinosa. Nadam se da ću ove godine nabrati između 10 i 12 tona. Iako je u protekle dve sedmice kvalitet dobar cena je loša, isto se ponavlja kao i prethodnih godina. Otkupna cena inače pada zbog količine, a kako će biti narednih dana to znaju samo otkupljivači i hladnjačari“, rekao nam je Slobodan Petrović iz Suvodanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *