utorak, 28. maja 2024.

Preporuke Nacionalnog programa podrške dojenju

Objavljeno: 15. avgusta 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – U Domu zdravlja Valjevo, povodom Svetske nedelje dojenja, održan je stručni sastanak predstavnika službi Ginekologije, Pedijatrije i Patronaže domova zdravlja Kolubarskog okruga.

Na ovom sastanku je zajednički tim opšte bolnice Valjevo i Doma zdravlja Valjevo kolegama preneo Preporuke „Nacionalnog programa podrške dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta“.

Najznačajnija novina ovog programa je preporuka da odmah posle porođaja treba uspostaviti kontakt „koža na kožu“ majke i bebe, kao i da porodilja i beba treba da provode sve vreme zajedno u sobi.

Dr Ivana Rakić, ginekolog Doma zdravlja, objasnila je njihovu ulogu u podsticanju dojenja i značaj kontakta „koža na kožu“ odmah po porođaju: „Ginekolozi treba da ohrabre žene pre porođaja: da im pričaju o koristima dojenja, objasne šta treba da rade i da je majčino mleko najbolja hrana za bebe, a po porođaju treba da im obezbede, ako je to moguće, kontakt „koža na kožu“ od prvog sata. Kontakt „koža na kožu“ se uspostavlja tako što se beba odmah po rođenju, dok je još gola, spusti mami na grudi, beba se pokrije i stavi kapica na glavu i ostavi se u tom položaju neko vreme. Taj kontakt je mnogo važan jer se smanjuje stres novorođenčeta, povećava mu se telesna temperatura, smanjuje se glikemija, uspostavi se pravilan rad srca i disanje, odnosno potpuna ravnoteža. Razmenjuju se prve bakterije između majke i deteta, što je takođe bitno“.

U Porodilištu Opšte bolnice Valjevo pripremaju se velike promene za buduće porodilje, najavila je dr Dragica Dimitrijević, šef Neonatološkog odseka: „Kada se završi rekonstrukcija i opremanje Porodilišta i kada primenimo sve preporuke koje smo dobili u Beogradu, porodilje će praktično biti kao kod svoje kuće, a osoblje će biti tu da im pomogne. Prva promena je kontakt „koža na kožu“, gde se beba odmah, još dok se ne preseče pupčanik, stavlja na mamine grudi”.

Svetska nedelja dojenja se obeležava u preko 170 država, kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *