četvrtak, 29. februara 2024.

ASNS: Neće biti masovnog otpuštanja radnika u „Krušiku“

Objavljeno: 22. septembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U vojnoj fabrici „Krušik“  neće biti masovnog otpuštanja radnika, a do kraja godine posao za stalno dobiće 150 radnika. Tu informaciju je od rukovodstva valjevske fabrike dobila predsednica ASNS Ranka Savić.

U „Krušiku“ ugovor na određeno vreme ima oko 2.000 radnika, a predsednica ASNS kaže da je tokom sastanka sa rukovodstvom vojne fabrike dobila obećenje da će u narednom periodu biti otpušten minimalan broj radnika.

„Rečeno je da će biti minimalan broj. Ako je do sada raskinut ugovor sa 85 radnika na određeno vreme, mislim da neće biti otpuštanja preko tog broja. Decidno su rekli da neće biti masovnog otpuštanja, ali tačan broj nisam dobila. Rečeno mi je da to zavisi od realizacije, od obima posla i od situacije sa korona virusom“, rekla je Ranka Savić. Ona je dodala da je od rukovodstva fabrike tražila da bez posla ne ostanu oni koji godinama rade na određeno vreme u toj fabrici, već oni koji su poslednji primljeni.

Stiglo je i obećanje da će do kraja ove godine stalni radni odnos dobiti 150 radnika „Krušika“, a glavni kriterijum bi trebalo da bude dužina radnog staža u vojnoj fabrici.

„ Prioritet će imati oni koji u ’Krušiku’ rade duže od 10 godina. Iskreno rečeno, nakon sastanka sa rukovodstvso fabrike, nisam više uplašena za sudbinu radnika ove fabrike. Rečeno mi je da plate obezbeđuju iz sopstvenih sredstava, da su uspeli da smanje dug prema dobavljačima, da trenutno imaju ugovorene poslove do kraja godine vredne 50 miliona dolara, da ima još realizovanih, da je roba u magacinima i da se čekaju uslovi za uvoz“, rekla je predsednica ASNS.

Ona kaže da je sa rukovodstvom fabrike razgovarala i o daljoj sudbini Aleksandra Obradovića, koji je uhapšen pre godinu dana i koji, iako još uvek nije pokrenut krivični postupak protiv njega, još uvek nije vraćen na posao i mesečno prima samo 18.000 dinara. Predsednica ASNS je poručila da su Obradoviću ugrožena i radna i ljudska prava, dok u „Krušiku“ „lopticu“ prebacuju u polje tužilaštva.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *