utorak, 23. aprila 2024.

Izložba slika Marije Đokić

Objavljeno: 22. septembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- U parku u centru Mionice je otvorena izložba slika „Boemi“ autorke Marije Đokić, Mioničanke, nastavnice likovne kulture i umetnice.

U nesvakidašnjem ambijentu na otvorenom prostoru posetioci su imali priliku da vide 15 portreta Marijinih sugrađanki i sugrađana, koji, prema rečima istoričarke umetnosti Milice Mihajlović, sublimiraju lični izraz i poetiku umetnice koja svoju inspiraciju pronalazi na rodnom tlu.

„Ciklus ’Boemi’ je nastao u protekle dve godine i umetnica u njemu ispituje odnos čoveka i kafane mioničkog društva. Svet Marije Đokić neguje modernu misao, prikaz realnog i ovozemaljskog, ćudljivog i čulnog, a tema kafane vezana je za početke modernizma u slikarstvu i bila je deo prikaza savremenog života. Dinamičnost scene često nadvlada statičnost portretisanog kroz ustreptale pokrete figura, čime umetnica postiže snažan emotivni naboj, njihov zajednički imenitelj“, rekla je Milica Mihajlović na otvaranju izložbe.

Autorka izložbe Marija Đokić se zahvalila opštini Mionica i Kulturnom centru na svesrdnoj pomoći u realizaciji izložbe, kao i Mioničanima čiji su se portreti našli na platnu. Takođe, istakla je da je ovo samo prvi deo trilogije „Boemi“ koju će u narednom periodu zaokružiti još dve izložbe.

Izložbu slika „Boemi“ ljubitelji likovne umetnosti narednih nedelja mogu pogledati u Klubu Kulturnog centra u Mionici.

A.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *