četvrtak, 18. aprila 2024.

Besplatni preventivni pregledi kolektiva u organizaciji Doma zdravlja

Objavljeno: 28. marta 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Dom zdravlja
Foto: Dom zdravlja

VALJEVO- U okviru Preventivnog centra valjevskog Doma zdravlja već duže vreme organizuju se besplatni preventivni pregledi valjevskih kolektiva.

Šefica tog centra dr Milica Milićević kaže da je u toku prošle godine završeno je 280 preventivnih pregleda.

„Oni su obuhvatili zaposlene osnovnih škola „Vladika Nikolaj Velimirović“ i „Nada Purić“, Poljoprivredne škole, kompanije „Bosis“ i kolektiva našeg Doma zdravlja. Od početka godine do danas smo obavili oko 120 preventivnih pregleda zaposlenih u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija, Prvoj osnovnoj školi i OŠ „Andra Savčić“. U planu su pregledi zaposlenih u Policijskoj upravi Valjevo, Medicinskoj školi, Gradskoj upravi i Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja“, rekla je dr Milićević.

Dr Milica Milićević, foto: Dom zdravlja Valjevo

Kako objašnjava, preventivni pregledi su veoma sadržajni i obuhvataju: merenje telesne visine i težine na osnovu čega se izračunava bodimas indeks, merenje nivoa šećera u krvi, holesterola i triglicerida, popunjavanje preventivne karte na osnovu koje procenjujemo faktore rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti, ultrazvuk stomaka, fizikalni pregled, merenja krvnog pritiska i individualne zdravstveno-vaspitne savete.

Za žene je obezbeđen ginekološki pregled i obuka za samopregled dojki. Cilj ovakve akcije je prevencija hroničnih nezaraznih bolesti i unapređenje javnog zdravlja u lokalnoj zajednici.

„Interesovanje i zadovoljstvo sprovedenim pregledima je izuzetno, čak stižu i pisma zahvalnosti od pojedinih kolektiva, a među pregledanima već ima prijavljenih za novi krug sistematskih preventivnih pregleda. Realizuju se najčešće dve subote u mesecu, u ordinacijama Doma zdravlja“, kaže dr Milićević.

Besplatni preventivni pregledi, foto: Dom zdravlja Valjevo

Ona je izdvojila i obuku prosvetnih radnika za zbrinjavanje pada nivoa šećera kod dece obolele od dijabetesa tipa 1, koja je u saradnji sa pedijatrima sprovedena početkom školske godine na inicijativu Ministarstva prosvete.

„To su dramatične situacije i tu prosvetni radnici imaju zadatak da budu pribrani, da pruže prvu pomoć dok ne stigne Hitna pomoć. Obuka se odnosila na prepoznavanje hipoglikemije kod dece i brzu reakciju dok su deca još svesna. Dobili su Glukagone – injekcije hormona koji podiže šećer u takvim situacijama i pokazali smo im kako se primenjuju. Zatim su škole izabrale svoje ekipe iz obe smene i poslali ih u Dom zdravlja, gde smo im na praktičnim primerima pokazali kako se primenjuje injekcija Glukagona“, rekla je dr Milićević.

Uz kontinuirani rad Savetovališta za dijabetes i Savetovališta za pravilnu ishranu, Preventivni centar Doma zdravlja Valjevo svoju misiju ispunjava i drugim aktivnostima, kao što su zdravstvene tribine i radionice, obeležavanje važnih datuma u Kalendaru javnog zdravlja i slično,  zajedno sa Službom polivalentne patronaže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *