sreda, 24. aprila 2024.

Ministarka Darija Kisić posetila Centar za VTO

Objavljeno: 28. marta 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: ZC Valjevo
Foto: ZC Valjevo

VALJEVO- Ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić posetila je Zdravstevni centar Valjevo i Odsek za biomedicinski potpomognutu oplodnju u okviru završetka pilot projekta „Psihosocijalna podrška za parove sa infertilitetom“.

Ovaj projekat je podržan od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstva zdravlja, u okviru nove inicijative „Ljudi čine grad“.

Pilot projekat je osmišljen kao program psihosocijalne podrške, kroz koji zainteresovani pacijenti jačaju veštine prevazilaženja psiholoških i socijalnih izazova koje nosi proces pripreme za biomedicinski potpomognutu oplodnju, a sproveden je u proteklih godinu dana.

Program  koji se sprovodio u Odseku za vantelesnu oplodnju (VTO) i podrazumevao je edukativni susret uoči komisije, kada se pacijenti informišu o programu, kao i 10 individualnih i susreta parova sa pružaocima podrške obučenim psihijatrima, psiholozima i psihoterapeutima zaposlenim u bolnici Valjevo.

Foto: ZC Valjevo

„Ovaj Centar za VTO, od kada postoji od 2012. godine, je uspeo da na svet dođe preko 600 beba. U ovom Zdravstvenom centru se godišnje rađa u proseku oko 1300 beba, tako da Služba ginekologije u Valjevu radi punom parom. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je u ovom Zdravstvenom centru prisutno sa jednim projektom koji se odnosi na potpomognutu oplodnju i psihosocijalnu podršku parovima koji ulaze u ovaj prilično stresan i zahtevan i emotivan postupak. Utvrđeno je da su anksioznost i depresivnost kao i smanjenje kvaliteta života prosto faktori koji su usko povezani sa čitavim ovim emotivnim procesom, a istraživanja su pokazala da oni sami po sebi mogu uticati i na uspešnost potpomognute oplodnje. Zato smo svi zajedno prionuli izradi i implementaciji ovoga projekta u kome je do sada učestvovalo 20 parova. Jako smo srećni što imamo do sada već potvrđenu trudnoću jednog para koji je učestvovao u ovoj studiji“,  rekla je prof. dr Darija Kisić.

Prof. dr Kisić je navela da je od 2022. godine kada je podignuta gornja granica za žene koje o trošku države mogu ući u proces VTO sa 43 na 45 godina starosti, povećan broj i novorođenih i prvorođenih beba kod majki u grupi od 40 do 45 godina.

Foto: ZC Valjevo

V.d. direktora ZC Valjevo, dr Vladimir Pantelić se zahvalio na poseti ministarki prof. dr Kisić i podršci radu našeg Centra za VTO koji od početka rada ima uspehe kao bilo gde u svetu.

„Možemo reći da sve procedure koje se rade imaju uspešnost oko 28% što je po svetskom standardu. Zahvaljujući Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju mi smo ušli u pilot projekat „Psihosocijalna podrška (FERTI)“. Svim tim parovima gde je potrebna bilo kakva psihosocijalna podrška, mi im već na prvom razgovoru izlazimo u susret. Svi parovi koji žele mogu da se obrate našem stručnom timu psihologa, psihijatara, za bilo koji vid podrške“, rekao je dr Pantelić.

Timom Centra za VTO rukovodi dr Predrag Miholjčić, a kako je saopšteno, odlaskom jedne ekipe koja je radila u Centru za VTO, rad nijednog trenutka nije trpeo niti je obustavljen, već je nastavljen istim tempom.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *