četvrtak, 18. aprila 2024.

Od početka godine vazduh u Valjevu je bio zagađen 60 dana

Objavljeno: 27. marta 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Prošle nedelje vazduh je pretežno bio loš, a za vikend se moglo disati, navodi Lokalni odgovor u nedeljnom izveštaju o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni.

Od početka godine do 25. marta u vazduhu u Valjevu je zabeleženo 60 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3).

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio loš, predstavljala je rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. Svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani.

Lokalni odgovor se, na inicijativu građana, obratio nadležnoj inspekciji za zaštitu životne sredine sa zahtevom da proveri da li Šumsko gazdinstvo Boranja, Šumska uprava u Valjevu poštuje Zakon o zaštiti vazduha.

“Zahtev je sadržao inicijativu da nadležna inspekcija proveri da li ovo javno preduzeće meri emisije štetnih materija iz svoje kotlarnice i dimnjaka u Pop Lukinoj ulici i da li primenjuje mere za smanjenje količine emisija. Nadležni inspektor za zaštitu životne sredine nije nažalost postupio po zakonu i obavio kontrolu rada operatera”, navodi Lokalni odgovor.

Operateri, pravna lica, privredna društva i preduzetnici koji koriste postrojenja za proizvodnju toplotne energije sagorevanjem i koja emituju štetne materije u vazduh su saglasno članu 58. Zakona o zaštiti vazduha obavezni da primenjuju mere za smanjenje emisija zagađujućih materija i da redovno kontrolišu ispuštanje štetnih materija u vazduh iz svojih postrojenja.

“Zbog toga pozivamo građane da ukazuju inspekciji za zaštitu životne sredine Gradske uprave na trgovine, ugostiteljske objekte, zanatske i preduzetničke radnje, proizvodna postrojenja i druge poslovne objekte koji ispuštanju zagađujuće materije u vazduh. Radi se o malim koracima koji mogu doprineti smanjenju zagađenja vazduha u Valjevu i zaštiti zdravlja stanovnika”, saopštio je Lokalni odgovor.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *