ponedeljak, 24. juna 2024.

Cena šljive se srozala tri puta za godinu dana

Objavljeno: 25. jula 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Čak tri puta niža je otkupna cena šljive na početku ovogodišnje sezone, nego što je bila lane kada su proizvođači za kilogram šljive dobijali rekordnih 45 dinara.

Rod prvih sorti šljive, kao što su „madžarka“ i „čačanska lepotica“, solidan je, naročito u Podgorini, koja je sa milion stabala najveći proizvođač i izvoznik nacionalne voćke, ali proizvođače brine to što se otkupna cena, koja je prošle godine dostigla rekordnih 45 dinara, sada srozala na između 10 i 15 dinara za kilogram.

„Sorta „čačanska lepotica“ se prošle godine izvozila u Rusiju, ali sada se vrlo malo otkupljuje, iako su prošle godine otkupljene velike količine i mahom su sve prodate. Na početku ove sezone, međutim, imamo apsurd da to niko ne radi i da imamo višak „čačanske lepotice“ na tržištu. Pretpostavka je da otkupljivači i hladnjačari verovatno čekaju „čačansku rodnu“, koja kao sorta ima veći procenat šećera i lepši ukus, ali nezahvalno je prognozirati da li će njena, kao i cena „stenleja“ koji se koristi za sušenje, biti veća od sadašnjih 15 dinara za kilogram“, rekao je Jovan Milinković iz Poljoprivredne stručne službe Valjevo.

Proizvođači, koji su razočarani niskom otkupnom cenom sirove šljive, nadaju se da bi sezonu „ipak“ mogla da izvuče sušena šljiva, čija je otkupna cena lane bila od 1,3 do 1,5 evra.

Problem je, međutim, što sušenje šljive nije masovno jer traži značajna ulaganja u sušare, tako da je za sada najizvesnije da će najveći deo ovogodišnjeg roda nacionalnog voća na kraju završiti u rakiji, s obzirom da je za litar „žestine“ potrebno 10 kilograma presne šljive.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *