sreda, 24. aprila 2024.

Da se rađanja više beba

Objavljeno: 3. juna 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Zahvaljujući Centru za vantelesnu oplodnju valjevske bolnice do sada je rođena 371 beba. Ministarstvo zdravlja je odobrilo sredstva za nabavku novog uređeja za VTO centar, a tim povodom, ali i da bi se uverila u borbu za potomstvo koju vodi Centar za vantelesnu oplodnju u Valjevu, taj odsek je posetila ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović.

„Pacijent nakon dobijanja rešenja komisije ima pravo da bira između 12 privatnih i ostalih državnih centara koji se bave biopotpomognutom oplodnjom, tako da je to sada jedna opšta konkurencija i svako ima pravo da bira ko je kvalitetniji. Mi i dalje imamo veliku zainteresovanost i gužvu i nismo realno osetili privatnu praksu kojoj je omogućeno da obavlja vantelesnu oplodnju za parove preko RFZO-a. Zvanično još uvek nemamo listu čekanja, ali se borimo“, rekao je šef tog odseka dr Branko Budimirović.

Ministarka Đukić Dejanović je istakla da ne sumnja u kvalitet rada prvog Centra za BMPO pri jednoj sekundarnoj ustanovi tipa Opšte bolnice i izrazila nadu da će se osim kvalitetnog rada i velikog entuzijazma pojačati i neophodan stručni kadar zbog konkurentnosti.

„Imate dosta entuzijama, znanja, volje i svega dovoljno za uspeh. Ne krijem da sam ja, prosto kao lekar i stručnjak, slaba na Valjevo, jer sjajni ste lekari i u drugim segmentima. Biomedicinski potpomognuta oplodnja me posebno sada naravno interesuje i nekako sam ponosna zajedno sa Vama“, rekla je Đukić Dejanović, koja je obećala da će aktivno pomoći nabavku dodatne opreme koja nedostaje Centru za postizanje većih rezultata, koji se ogledaju u većem rađanju beba.

Što se tiče aktuelnosti na zakonodavnom polju koje olakšavaju parovima da dođu do potomstva, u Centru za VTO valjevske bolnice, od samog osnivanja, od 2012. godine kada je startovala sa radom laboratorija centra, paralelno sa IVF procedurama, parovi su imali mogućnost zamrzavanja višak embriona. To je bila privilegija isključivo privatnih klinika, a prva beba rođena upravo metodom odmrzavanja embriona u sistemu državne zdravstvene zaštite rođena je u valjevskoj bolnici u oktobru 2014. godine.

„Osim zamrzavanja embriona, koje radimo od prvog dana, usklađivanjem zakonskih podakakta uspešno radimo i zamrzavanje oocita i imamo već rođenu bebu iz odmrznute jajne ćelije. Zamrzavanje embriona je složen i zahtevan tehnološki postupak. A zamrzavanje jajne ćelije je bar tri put, a zahtevniji proces od krioprezervacije embriona – rekao je dr Branko Budimirović.

Pored ministarke Đukić Dejanović, Centar za VTO valjevske bolnice su obišli čelni ljudi grada, predvođeni gradonačelnikom dr Slobodanom Gvozdenovićem, kao i potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević.

Jedan komentar na “Da se rađanja više beba

  1. Da li je istina da se rodilo vise beba odkada je gvozdenovic van tokova porodjaja?On se ocito kiti tudjim perijem jer je to neko drugi pokrenuo pricu oko VTO , kao da smo mi pili neku nuniku i li zaboravni ,Setite se st aje izjavljivao isti taj gvozdenovic za ovu pricu gde dodej na svet dost azdrave dece .Znaci LAZOV jednom LAZOV uvek.I jos nesto kada nema poslovnih uspeha on kao vazelin hoce da se utrp akao on je zasluzan , jeste zasluzan ali za bedu , cemer i jad u Valjevu!Ruzic nije bas obavesten nego je samo sto mu j egvozdenovic predocio , p agvozdenovica ne mogu da vide ocim au Bolnicu a on se dodvora kada se vrati mozda jednog dana …Mars LAZOVE.

    2

    1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *